Onze kleine man is inmiddels alweer 9 maanden. Wanneer ik in de woonkamer kijk zie ik een hele hoop plastic speelgoed. Op de tv staat de netflixserie our planet aan. En ik besef me dat ons mannetje de prachtige natuur op deze mooie planeet misschien wel helemaal niet aan zijn kinderen kan laten zien.

Tijd voor wat meer bewustwording. Het is voor mij tijd om mezelf eens te verdiepen in duurzaam speelgoed. In mijn zoektocht op internet kom ik op een hoop websites terecht met een heel groot geitenwollensokken-gehalte. De websites waar je kunt leren om je tandpasta van bakingsoda te maken. Dat gaat mij eigenlijk te ver. Ik ben niet van plan om speelgoed zelf te maken. Daar heb ik simpelweg niet de energie of tijd voor.

Ik leer in mijn zoektocht dat duurzaam verschillende dingen betekend. En haal voor mij de 5 gouden (of moet ik zeggen groene) tips eruit.

Tweedehands

Eigenlijk een inkoppertje, maar tweedehands speelgoed is beter voor het milieu dan nieuw speelgoed. Simpelweg omdat je de levensduur van het speelgoed verlengt. Tweedehands kopen geeft je ook nog een extra bonus, het is namelijk ook een stuk aangenamer voor je portemonnee.

Tweedehands activity center van toen ik een baby was.

Houten speelgoed

Hout is in principe erg duurzaam. Voor een boom die gekapt wordt kun je namelijk een nieuwe planten. Hout is daarnaast ook nog eens goed te hergebruiken en geheel biologisch afbreekbaar. Wanneer je voor houten speelgoed kiest is het wel belangrijk dat het hout het fsc- of pefc-keurmerk heeft. Deze keurmerken garanderen je hout dat uit duurzaam beheerde bossen komt.

Speelgoed van gerecyclede materialen of biologische/natuurlijke materialen.

We kennen allemaal de beelden van de plasticsoep in de zee. Dat plastic onze natuur enorm belast weten we inmiddels. Plastic dat al eens gerecycled is, is alweer een stuk milieuvriendelijker. Gelukkig zijn er een aantal speelgoedfabrikanten die inmiddels gebruik maken van gerecycled plastic.

Poppen en knuffels van biologisch katoen of wol zijn prima alternatieven voor de gewone poppen en knuffels. Natuurrubber is een ander voorbeeld van een prachtig materiaal.

Elektrisch speelgoed

Speelgoed waar batterijen in gaan zijn niet duurzaam. Batterijen zijn slecht voor het milieu. Wil ik toch elektrisch speelgoed dan is het beter als het zelf oplaadbaar is of als ik er oplaadbare batterijen in stop.
Nu ligt er bij ons een hele hoop speelgoed dat vol zit met batterijen. Ik kan me soms flink irriteren aan de verschillende liedjes die eindeloos herhaald worden. Meneertje vindt het juist prachtig en speelt er graag mee. Toch is het speelgoed waar ik liever wat minder van zie.

Minder is meer

Koop liever kwalitatief goed speelgoed dan goedkoop speelgoed. Goedkoop speelgoed gaat vaak minder lang mee en kan zo dus geen tweede (of derde/vierde/…) ronde meer mee.
Minder speelgoed geeft sowieso minder afval en is alleen daarom al beter. Zeker als je kinderen nog klein zijn, zijn alledaagse producten prima alternatieven voor speelgoed. Zo speelt mijn kleine man heel graag met lege flessen of een afstandsbediening.
Nog een voordeel van de minder is meer regel is dat je huis niet volledig wordt overgenomen door speelgoed.

Plastic speelgoed

Ga ik me nu altijd houden aan deze 5 regels? Nee. Als meneertje nieuw plastic speelgoed krijgt mag hij daar gewoon mee spelen. En zijn we daar heel blij mee. En als meneertje heel graag minder duurzaam lawaaierig v-tech speelgoed wilt, dan kopen we dat.
Ik wil een beetje een middenweg. Het moet vooral speelgoed zijn wat leuk is voor ons ventje.


Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.