diy sensory adventskalender

Vorig jaar begonnen we met een adventskalender te geven aan de kinderen. Samen 1 kalender en dat vonden we zo ontzettend leuk. Het was geweldig om dagelijks samen naar kerst toe te leven. Mijn man, die de meeste dingen die ik onderneem hartstikke leuk vindt maar ook ontzettend onnodig, was zelfs zo enthousiast dat hij erop stond dat ik er dit jaar 2 zou maken. Voor allebei eentje. Ik besloot dat ik dit keer een diy sensory adventskalender ging maken. Want sensopatisch spel vinden ze beide echt geweldig en het geeft me vaak minimaal 20 minuten rust. En rust is alles, zeker nu ik zwanger ben.

Vorig jaar maakte ik een adventskalender waar vooral loose parts in zaten en verder een beetje van alles. Wel heel veel gericht op kerst en dat vond ik achteraf wel jammer, want dan is niet alles het gehele jaar bruikbaar. Ik heb dat dit jaar een beetje meer in evenwicht proberen te brengen en dus alles heeft echt met sensopatisch spelen te maken.

Het leuk me leuk om te delen wat ik in de sensory adventskalender stop. Mocht je zelf ook opzoek zijn naar inspiratie dan hoop ik dat je die hier vindt. Je zult zien dat sommige dingen er 2 keer in zitten, vaak is dat dan een verschillende versie/kleur dit ook om kosten te besparen, het moet natuurlijk wel betaalbaar blijven ;).

Volledige disclaimer ik maak gebruik van affiliatelinks. Als je via mijn link een aankoop doet, krijg ik een klein percentage van de aankoop. Het kost jou niets extra’s, maar je maakt er mij heel blij mee.


Inhoud diy sensory adventskalender

 1. Klei roller 
 2. Jingle bells 
 3. Magneet knikkers
 4. DIY sneeuwpop
 5. Potje play doh

De klei roller kom je nog wat vaker tegen. Ik kocht een setje van 6 rollers van het merk yellow door. Deze rollers zijn gelijk stempels en dat vind ik eigenlijk wel leuk. Zo kan er met de klei worden gespeeld. De set heb ik verdeeld over 3 dagen en 2 kalenders. Mijn kinderen krijgen dus beide 3 rollers. 

De jingle bells komen van de action, maar ik zag ook een mooie set op bol.com.

De magneetknikkers kwam ik tegen toen ik de magneetstaaf (verderop in de kalender) in mijn digitale winkelmandje deed. Het leek me leuk om deze erbij te doen. Ze zijn dus ook onderling magnetisch wat ze eigenlijk extra leuk maakt.

Ik stop in de diy sensory adventskalender een diy sneeuwpop setje in. Deze kan gebruikt worden met klei of kinetisch zand. In het setje zitten 2 takjes, zwarte knopen, stukje chenilledraad als wortel, 2 kleine wiebeloogjes, stukje rood vilt als sjaal en een papieren hoedje. Het hoedje heb ik zelf gemaakt van zwart papier. Al het materiaal had ik al thuis liggen. 

Ik wilde niet alles in kerstkleuren doen, zodat we er een heel jaar plezier van hebben, dus ik heb ervoor gekozen andere kleuren play-doh te gebruiken. Je kunt om kosten te besparen ook zelf klei maken, dat leg ik uit in dit artikel. Ik had nog ongebruikte potjes staan die ik ooit tweedehands kocht en deze gebruik ik dus nu.

 1. Helpend handje
 2. Magneetstaaf
 3. Verpakkingsmais
 4. Kerstbonen
 5. Magneetchips

Het helpend handje is zoiets wat ik al duizend keer voorbij heb zien komen op instagram. En nu vond ik het een goede reden om ze aan te schaffen. In de set zitten 4 hulpmiddelen die je kunt gebruiken bij sensopatisch spel. Ik verdeel de set wederom over 2 kinderen en 2 dagen. 

Al eeuwen stond deze magneetstaaf op mijn lijstje. Magneten hebben toch iets magisch. Sommigen dingen blijven wel plakken anderen weer niet. Hoe zit dat dan precies? En dat is precies de activiteit die ik ermee voor ogen heb. Een bak vullen met rijst, jingle bells, kerststrikjes en andere dingen. Vervolgens mogen de kinderen met de magneetstaaf ontdekken wat eraan blijft hangen en wat niet. Voor die activiteit gebruiken we ook de magneetchips.  Ik kocht de magneetstaaf en chips bij credu.nl.

Ik had in huis nog heel veel verpakkingsmais liggen. En met die mais kun je eigenlijk hele leuke dingen doen. Sneeuwpopjes op tekenen en laten smelten in water bijvoorbeeld of gewoon aan elkaar plakken met een beetje water. Mijn kinderen spelen er allebei heel leuk mee, dus vond ik het ook leuk om ze in de kalender te doen.

De kerstbonen zijn gewoon witte bonen gekleurd in groen en rood. Hoe ik deze kleur kun je ondere andere zien op mijn instagram

 1. Sensory kerstboom kit
 2. Klei roller 
 3. Fizzy christmas potion
 4. Kerstbomen
 5. Potje play doh

De Sensory bag versier de kerstboom moet nog worden afgemaakt op het moment dat ze hem krijgen. In een ziplock bag heb ik wat pomponnetjes, engelenhaar en glitters gedaan. Ik heb met watervaste stift een kerstboom op de ziplock bag getekend.  Als ze hem krijgen moet ik er nog doorzichtige handgel in doen. De kinderen mogen dan de kerstboom versieren door de alle pomponnetjes, engelenhaar en glitters verschuiven in de kerstboom. 

De Fizzy christmas potion bestaat uit een mengsel van citroenzuur, bakingsoda, dennennaalden en witte glitters. Als je water bij het mengsel stopt gaat het bruisen alsof je echt een toverdrankje brouwt. Ik doe dit gewoon in de pannetjes van ons kinderkeukensetje. Het liefst spelen we hiermee buiten, zodat ik niet al te veel troep binnen heb. Geeft echt gegarandeerd speelplezier. 

Kerstbomen zijn voor bij het spelen met kinetisch zand. Zo kan ik een soort landschap maken in het zand. Een paar diertjes erbij en kijken wat de kinderen ermee verzinnen.

 1. Wiebeloogjes
 2. Kerstrijst
 3. Jingle bells
 4. Klei roller
 5. DIY sensory bottle

Wiebeloogjes zijn zo onwijs leuk. Leuk in een monstersoepje (water met kleurstof en oogjes erin), leuk om mee in de klei te spelen en gewoon als knutselmateriaal. De oogjes moesten dus wel in de diy sensory adventskalender. Ik kocht de oogjes bij de action, maar vond ook een leuk setje bij bol.com.

Ik ben zo ontzettend blij hoe de kerstrijst is geworden. Het is echt een kerstboom geworden, precies zoals ik had bedacht. Ik maakte de kerstboom door de rijst groen te kleuren en een gedeelte van de rijst goud. Dat goud lukte niet helemaal, dus dat werd zacht geel. Ik vulde een spuitzak met de rijst om en om zodat het goud een soort slinger werd. Ook deed ik kerstballen in de boom door er glitterballetjes in te verstoppen. De glitterballen kocht ik bij de action. 

Van de sensory bottle diy kit heb ik een aparte blog gemaakt, deze komt binnenkort online. Maar je kunt ook gewoon via instagram een reels bekijken om te zien wat erin zit.

 1. Fizzy christmas potion
 2. Helpend handje
 3. Playmais
 4. Orbeez
 5. Kerstboom met cadeautje

Ik kwam een setje playmais tegen bij de wibra en vond het eigenlijk wel leuk om in de kalender te stoppen. Het spelen ermee gaat op een zelfde manier als met de verpakkingsmais. Je kunt met dit setje ook nog een mosaic maken, wat net wat meer uitdaging geeft.

Orbeez zijn echt fantastisch sensory materiaal. Het zijn kleine pareltjes die wanneer je er water bij doet langzaam groeien. Ze zijn een beetje glibberig en nodigen heel erg uit om mee te spelen. Wij hebben er afgelopen zomer heel erg veel mee gespeeld. 

Op de laatste dag heb ik een kerstboom met een cadeautje gestopt. Als een soort hint naar de andere cadeautjes. Wij vieren kerst met cadeautjes en met Sinterklaas krijgen ze dus deze kalender. W vinden het zelf fantastisch om op kerstochtend een kerstontbijt te doen en cadeautjes onder de kerstboom te vinden. De laatste dag is dus een knipoog naar onze traditie. 
Het cadeautje maakte ik gewoon zelf, door een klein doosje te vouwen en deze in te pakken.

Kosten van de kalender

Per kalender was ik ongeveer 25 euro kwijt. Dit kwam ook doordat ik veel materiaal thuis al had liggen en ik de kosten kon verdelen over 2 kalenders. Verder heb ik echt geprobeerd om veel materiaal low budget te kopen, maar ik wilde ook geen kalender vol troepjes. Daarom kocht ik ook echt wat mooi materiaal via credu.nl. Ik denk dat het zo mooi in evenwicht is.

Je kunt het natuurlijk zelf zo duur maken als je wilt. Vorig jaar deed ik bijvoorbeeld ook snacks in de kalender en dat scheelt ook weer wat geld. En als je langs de budget winkels gaat kun je ook veel besparen.

Of kijk eens bij de kringloopwinkel of op marktplaats, daar vind je knutselmateriaal vaak voor een prikje.


Ik ben echt onwijs tevreden met de diy sensory adventskalender en kan eigenlijk niet wachten tot het december is. Zo benieuwd hoe de kinderen reageren op de spulletjes en de activiteiten die erin zitten.
Geef jij je kinderen een adventskalender? En zo ja wat voor een? Ik lees je antwoord graag in de comments.

diy sensory adventskalender

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.