Ik had laatst zin in een DIY-project. Ik wilde iets maken dat snel klaar en heel makkelijker was. Nu ben ik helaas niet geboren met een geweldig knutseltalent, maar vind het wel altijd leuk om te doen. Daarom laat ik me dan ook niet weerhouden om toch wat in elkaar te knutselen. Dit keer werd het een DIY sensopastische vormenstoof.

Ik zag een doos staan en bedacht me dat ik daar een mooie vormenstoof voor meneertje van kon maken. Het leek me leuk om er wat extra uitdaging aan toe te voegen door er een sensopatische vormenstoof van te maken. Oftewel een vormenstoof waar ook nog van alles aan te voelen is om de zintuigen te prikkelen. Een mooi simpel DIY projectje.

Benodigdheden voor een sensopastische vormenstoof:

Benodigdheden DIY vormenstoof
 • Kartonnen doos
 • Houten vormpjes
 • Pen of potlood
 • Scherp mes
 • Schaar
 • Lijmpistool
 • Bubbeltjesplastic
 • Wc-rolletjes
 • Aluminiumfolie
 • Schuursponsje
 • Mooi papier of plak plastic (optioneel)

Stap 1:

Lijm de doos aan alle kanten dicht met behulp van het lijmpistool.

Stap 2:

DIY sensopatische vormenstoof

Bepaal waar je gaten voor de vormpjes wilt. Leg de vormpjes op de plaatsen waar je een gat wilt en omlijn de vormen.

Stap 3:

DIY babyspeelgoed

Snijdt de getekende vormen uit met behulp van een mes. Ik gebruik gewoon een keukenmes, omdat ik geen stanleymes kon vinden.
Controleer of de houten vormpjes door de gaatjes gaan, anders moet je ze iets groter maken.

Stap 4:

DIY sensopatisch vormenstoof

Je wil de vormpjes er natuurlijk wel weer uit krijgen. Maak daarom een groter gat aan de onderkant van de vormenstoof zodat de vormpjes er weer uit kunnen.
Ik merkte dat meneertje het juist heel leuk vond om met zijn handen in dat gat te gaan en alle houten blokken er weer uit te halen. Dat vond hij leuker dan de blokken er in stoppen.

Je vormenstoof is nu klaar. Omdat ik er een sensopatische vormenstoof van wilde maken heb ik nog wat extra stappen toegevoegd.

Stap 5:

Beplak de wc-rolletjes met mooi papier of plastic en lijm de wc-rolletjes met behulp van het lijmpistool vast aan de doos. Ik heb zelf de rolletjes met stof beplakt, waardoor het net even anders aanvoelt.

Stap 6:

DIY vormenstoof babyspeelgoed

Knip het bubbeltjesplastic op maat en beplak een zijkant van de doos met bubbeltjesplastic. Ik gebruikte hiervoor het lijmpistool maar je kunt het bubbeltjesplastic natuurlijk ook vastplakken met tape.

Stap 7:

DIY sensopatische vormenstoof

Knip het schuursponsje doormidden. Plak met behulp van het lijmpistool een half schuursponsje met de schuurkant naar boven op de zijkant van de doos. Lijm de andere helft met de schuurkant omlaag ernaast.

Stap 8:

DIY aluminium babyspeelgoed

Pak het aluminiumfolie en verkreukel een stuk flink. Zorg dat er flink wat textuur voelbaar is. Ik plakte daarom eerst een paar propjes aluminiumfolie op de overgebleven zijkant. Daarna lijmde ik er een groter stuk aluminiumfolie overheen.

DIY babyspeelgoed vormenstoof

Zorg ervoor dat het goed vast zit en er geen stukjes van het aluminiumfolie af kunnen worden getrokken. Baby’s stoppen alles in hun mond en je wilt liever niet dat je baby per ongeluk aluminiumfolie op eet.

De sensopatische vormenstoof is nu helemaal af. Je kunt de doos natuurlijk ook nog verder versieren om hem mooier te maken. Ik besloot zelf dat niet te doen. Ik vond de doos er prima uitzien en voor meneertje maakte het ook niet veel uit.

Veel knutsel- en speelplezier!

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.