DIY Paasdecoraties van zoutdeeg

Vorig jaar schreef ik onderstaande blog over DIY paasdecoraties van zoutdeeg. En omdat ik de paasdecoraties zo ongelooflijk mooi vond leek het me goed om hem dit jaar opnieuw te plaatsen. Ze liggen alweer klaar voor de paastakken van dit jaar en ik ben van plan om wat nieuwe paashangers erbij te maken.

Het is bijna Pasen en van de hazelaar in de tuin van mijn schoonouders kregen we een paar prachtige paastakken. Deze moesten natuurlijk versierd worden. Hoewel ik in januari alvast een berg met paaseieren kocht bij de plaatselijke rommelmarkt, had ik er niet genoeg om 2 vazen te vullen. Bovendien is het natuurlijk wel zo leuk om zelf je paashangers te maken. 

Ik koos voor DIY paasdecoraties van zoutdeeg en niet zomaar zoutdeeg maar van wit zoutdeeg. Een stuk mooier als je het mij vraagt.


DIY paasdecoraties van zoutdeeg

Benodigdheden:

Ingrediënten wit zoutdeeg

  • 100 gram maizena
  • 250 gram bakingsoda
  • 150 ml water

Stap 1:

Ik deed alle ingrediënten bij elkaar in een pannetje. Meneertje hielp me hierbij. 

Stap 2:

Vervolgens ben ik al roerend de ingrediënten gaan verwarmen op een laag vuur. Toen het er langzaam als een stevig deeg uit begon te zien, heb ik het van het vuur afgehaald en laten afkoelen. 

Stap 3:

Toen het deeg handwarm was, ben ik het gaan kneden. Het deeg voelt wat stugger dan gewoon klei en droogt vrij snel, dus je kunt niet al te langzaam werken. Nadat ik het deeg heb uitgerold kon het leuke gedeelte beginnen. Meneertje mocht met de koekjesvormpjes aan de slag. 

Omdat het de bedoeling is dat de decoratie in de paastak gaan hangen, maakte ik met behulp van een slagroomtuit overal een gaatje. 

Tip: Mocht het deeg lastig te kneden zijn, maak dan je handen nat met wat water. Dat maakt het kneden een stuk prettiger.

Extra tip: Zorg dat je zelf volledig zen bent als je hieraan begint en je keuken nog gepoetst moet worden. Meneertje vond stempelen met de koekjesvormpjes het allerleukste. Maar dan krijg je geen hangers om af te bakken, ze moeten natuurlijk wel uitgeduwd worden. Doordat hij steeds stempelde kon ik blijven kneden en dat ging na een half uur echt niet zo makkelijk meer. Eerlijk ik raakte geïrriteerd, hij raakte geïrriteerd en ik heb het vervolgens zelf afgemaakt. Alles alleen opgeruimd, met als voordeel dat mijn keuken blinkend schoon werd door de soda.

Stap 4: 

Alle paasdecoratie heb ik op een ovenplaat gelegd en in de oven gedaan. De oven zette ik pas aan toen ik de decoratie er al in had gedaan. Deze ging op 100 ℃ en vervolgens konden we 3 uur wachten, waarop ik de oven weer uitzette en de decoraties er nog steeds in liet staan, terwijl de oven afkoelde.

Stap 5:

Een dag later zijn we de decoraties gaan verven. Ik maakte wat pasteltinten door de verf te mengen. Meneertje mocht er een paar verven en Zusje deed ook mee. Voor haar deed ik wat verf op de hanger en deze wikkelde ik in bubbeltjeswrap (die ik recycelde van een pakketje dat we hadden gekregen). Hier kon ze in knijpen. Dit gaf echt een heel leuk effect. En eerlijk gezegd zijn dat mijn favoriete hangers geworden.

Na het verven moest alles weer drogen. Daarna de lintjes erin en konden we ze in de paastak hangen. 


DIY paasdhangers

Ik ben echt super blij met het resultaat. Ik vind de paasdecoratie heel schattig geworden en het belangrijkste is dat Meneertje het echt heel leuk vond. Zusje snapte niet echt wat ze aan het doen was, maar vond het minstens net zo leuk om betrokken te worden bij het verfproces. 

Deze DIY paasdecoraties van zoutdeeg gaan we na de Pasen weer netjes opbergen en mooi hergebruiken voor volgend jaar. Tot die tijd hangen ze prachtig in onze paastak. Heb jij ook een paastak staan?

Origineel gepost op 2-4-2020 herzien op 14-3-2021

DIY Paadecoraties van zoutdeeg

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.