diy object permanence box

Al een hele tijd zag ik op instagram ‘wooden object permanence boxes’ voorbij komen. Dat zijn dozen waar je een bal in doet en die er dan weer in een bakje eruit rolt. Helaas kon ik deze niet in Nederland vinden. Ik kon ze enkel bestellen via Aliexpress, maar daar bestel ik liever niets. Dus leek het erop dat deze oefening aan mijn kinderen voorbij zou gaan. Jammer, want het lijkt me een perfecte oefening. Zeker voor mijn kleine meid. 

De bal erin doen en deze er weer uit zien komen is een prima oefening. Na wat DIY’s te hebben opgezocht op pinterest besloot ik er zelf één te maken van een schoenendoos. En zo werd deze DIY object permanence box geboren.


DIY object permanence box

Benodigdheden:

 • Schoenendoos
 • Ducktape
 • Lijmpistool (of dubbelzijdig plakband)
 • Schaar
 • Pen
 • Bal (ik gebruikte deze mooi van grimms)

Stappenplan

 1. Leg de deksel even weg. En knip één kort zijkant van de doos af. Hier komt de bal straks uit.
 2. Trek een cirkel iets groter als de ballen die je gaat gebruiken op de onderkant van de doos. En knip deze uit. Dit is het gat waar je kindje de bal in gaat doen. Zorg dat het gat op ongeveer 3/4 lengte van de doos zit.
 3. Knip één korte zijkant van de deksel van de doos eraf.
 4. Leg de doos in de deksel en schuif hem zodanig dat ongeveer 1/3 van de deksel aan de voorkant uitsteekt.
 5. Plak nu alles goed vast met ducktape. Zorg dat er niets meer kan bewegen.
 6. Knip wat stukken karton (wat je bijvoorbeeld over hebt van stap 1). Hiermee ga je de achterkant van de doos verhogen. Dit doe je zodat de bal er gemakkelijk uit rolt en niet achter in de doos blijft zitten.
  Plak de stukken karton op het achterste gedeelte van de onderkant van de doos. Daar waar de deksel dus niet zit. Ik moest meerdere stukken karton op elkaar plakken.
 7. Probeer de box uit en pas eventueel aan als je nog niet tevreden bent.

Spelen

Deze DIY object permanence box koste me helemaal niets, omdat ik al het materiaal al in huis had. De box heb ik gemaakt voor mijn kleine meisje. Zij vindt het geweldig om dingen ergens in te stoppen en weer uit te halen.

We zijn de box gaan gebruiken toen ze er interesse in toonde rond haar 10 maanden. En nog steeds gebruiken we de DIY object permanence box, nu ze 13 maanden is. Hij blijkt dus ook stevig genoeg om echt even mee te kunnen. Ik heb er daarom zelfs een beetje spijt dat ik hem niet heb opgeleukt. Al had ik de doos maar in één kleur geverfd, dan had het er al mooier uitgezien. Maar zoals je in de foto’s ziet maakt haar het niets uit. Ze speelt er gewoon graag mee, ook al ziet hij er niet mooi uit.


Nog meer speelgoed dat ik zelf maakte:


Ik ben benieuwd of jullie wel eens zelf speelgoed voor je kinderen maken? En met welk materiaal doe je dat dan? Ik lees het graag in de reacties.

diy object permanence box

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.