DIY moon sand

Ik vind zandkastelen prachtig en kon vroeger als klein meisje, heel wat tijd steken in het bouwen van een zandkasteel. Helaas bleef het zand nooit zo plakken als ik wilde. Tegenwoordig kun je kinetisch zand (moon sand) in de winkel kopen. Dit zand blijft wel goed plakken. Maar je kunt het ook zelf maken, wat een stuk vriendelijker is voor je portemonnee en het milieu. Vandaar deze DIY moon sand voor baby’s.

Moon sand wordt ook wel kinetisch zand, magisch zand of speelzand genoemd. Het is heel fijn en zacht van structuur. Je kunt het kneden en het blijft goed aan elkaar plakken. Hierdoor heeft het veel verschillende mogelijkheden.
Ik maakte voor meneertje een geurende en eetbare (voor de veiligheid) variant.

Ingrediënten moon sand

ingrediënten moonsand

200 gram bloem

4 eetlepels vloeibare kokosolie

1 eetlepel vanille extract (iedere willekeurig eetbaar geurend extract kun je gebruiken)

2 theelepels citroensap

Het citroensap zorgt ervoor dat het zand iets langer houdbaar is. Ik heb het zand zelf 5 dagen bewaard.

Bereiding moon sand

Meng alle ingrediënten met een vork in grote kom. Het magische zand is klaar zodra het kneedbaar is en goed blijft plakken. Het kan zijn dat je meer olie of juist meer bloem moet toevoegen om de juiste structuur te krijgen.

Mocht je graag gekleurd zand maken dan kun je er eventueel wat kleurstof bij doen.

Spelen met kinetisch zand

Nadat het kinetische zand klaar is komt het leukste gedeelte. Nu kun je samen met je baby gaan spelen. Gegarandeerd dat het zand overal zit daarom heb ik samen met meneertje buiten met het zand gespeeld. Ik heb meneertje op de grond gezet en het moonsand in een lage bak gedaan en voor hem neergezet. Vervolgens heb ik hem zelf laten ontdekken wat het zand deed.
Na een tijdje heb ik wat vormpjes voor de zandbak gepakt en deze in het zand gedrukt, zodat er vormpjes ontstonden. Dat vond meneertje leuk om te zien, zelf doen lukte nog niet zo goed.

Spelen met moonsand

Wel was het leuk om de vormpjes te verstoppen onder het zand en dan kon meneertje ze weer opgraven. Daar had hij de grootste lol in.
Ik heb hem een hapje zien nemen van het zand, maar aangezien het niet echt lekker was bleef het daar gelukkig bij. Hoewel het zand eetbaar is, raad ik niet aan om je kind het te laten opeten. Rauwe bloem kan je namelijk wel ziek maken.

Het zand is niet alleen leuk voor baby’s maar zeker ook voor dreumesen peuters en kleuters. Hoe ouder je kindje is, des te mooiere kunstwerken kunnen er gemaakt worden met het zand.

Dit was echt een leuke sensopatische activiteit voor mijn mannetje. Eerder ging ik veilig verven met mijn baby. Mocht je willen weten hoe ik dat deed, kun je het hier lezen.
Veel speelplezier!

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.