DIY loose parts & Pegdolls

Op Instagram volg ik een heleboel speelgoedwinkels en duurzame moeders. Keer op keer zie ik daar prachtige speeldecors voorbij komen met het mooiste houten speelgoed. Ik ben helemaal verliefd op de prachtige mandala’s vaak gemaakt van loose parts van grapat. Maar ook speelgoed van grimms zie ik vaak in de speeldecors terugkomen. Helaas zijn beide merken niet echt goedkoop. 

Nu bedacht ik me dat de loose parts makkelijk zelf te maken zijn. Daarom deze DIY loose parts & pegdolls. 


DIY loose parts & pegdolls

Benodigdheden:

  • Houten speelmateriaal: pegdolls, ringen, klosjes, munten etc.
  • Acrylverf
  • Modpodge
  • Kwasten

Stap 1:

Meng de witte verf met water in de verhouding 3:1 (3 delen verf en 1 deel water).

Verf al het materiaal met deze gemengde verf.

Stap 2: 

Meng met de acrylverf de kleuren die je wilt. En meng dit vervolgens weer in de verhouding 3:1 met water. 

Stap 3:

Verf al het materiaal in de kleuren die je wilt. Je kunt ervan uitgaan dat de meeste kleuren 2 tot 3 lagen nodig hebben. De lichtblauwe kleur en de gele kleur hadden er bij mij wel 5 nodig, tot ik tevreden was. 

Note: Mocht je het niet mooi vinden om er nog hout doorheen te zien, dan kun je ervoor kiezen om geen water toe te voegen aan je verf en alleen aan je penseel. 

Verven van de pegdolls.

Bedenk van te voren hoe je de poppetjes wilt gaan verven. Ik besloot de eerste keer tot de nek te verven en vervolgens nog een hoedje erop te maken, door ze op zijn kop in de verf te dopen. Achteraf was ik niet tevreden met het resultaat, waardoor ik de tweede lading geen hoedjes meer heb gegeven. Ook heb ik de poppetjes nu een hals gegeven, door lager te stoppen met verven. Zoek eventjes op Pegdolls en je vindt genoeg voorbeelden.

DIY loose parts

Optioneel: Gebruik een dottingtool (ik vond die van mij in mijn nagellak doos) en zet een mooi stippenpatroon op de buikjes van de poppetjes. 

Stap 4:

Meng modpodge met water in de verhouding 1:1 (1 deel modpodge en 1 deel water). Dit is je vernis en hiermee kun je dus alles nog even een extra laagje geven.

Dit hoef je natuurlijk niet te doen. Maar ik vond het wel een fijn idee, dat wanneer er per ongeluk eentje werd afgelikt ze niet gelijk allemaal verf happen. Overigens raad ik het likken van deze poppetjes niet aan 😉

DIY loose parts & pegdolls

Als ze eenmaal helemaal droog zijn, kunnen je kindjes ermee aan de slag. Deze DIY loose parts & pegdolls zijn super mooi te combineren met de grimms regenboog. Ook kun je ze gebruiken met een het klaarzetten van een mooie invitation to play of een seizoenstafel. In andere woorden er zijn eindeloze mogelijkheden.

Ga jij deze DIY loose parts & pegdolls uitproberen of ben je meer van het gemak en ga je ze snel bestellen? Ik lees je antwoord graag in de comments.

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.