kleikit space aka ruimte

Via Instagram kwam ik het account levenslangspelen tegen van Simone. Zij maakt echt waanzinnig leuke kleikits en die ze zo af en toe ook verkoopt.
Geïnspireerd door haar klei kits maakte ik er eentje voor Meneertje zodat hij monsters kon maken, dit was zo leuk dat het maken van kleikits een beetje escaleerde. Dat wil zeggen er staat bijna wekelijks een andere kit voor mijn zoontje klaar. Voor geen enkele kit koop ik nieuwe dingen en dus zijn alle spulletjes gevonden in en rondom mijn huis.

De laatste kleikit was een enorm succes en hebben we iets langer gebruikt dan een weekje. Daarom leek het me leuk om alles wat ik gebruikt heb voor de Space aka Ruimte kleikit hier te delen.


Wat is een kleikit?

Een kleikit is een kit met klei en benodigdheden in thema. Je kunt dus denken aan een monster kleikit waarin je naast verschillende kleuren klei ook oogjes, chenille draad (raggetjes) en andere versieringen stopt. Zo kan je kindje met de spulletjes gemakkelijk een monster maken. Een kleikit is een goed voorbeeld van een invitation to create, omdat het precies dat doet. Het nodigt je kindje uit om zijn fantasie te gebruiken iets te maken. 

Dit keer maakte ik een kleikit met als thema Space aka Ruimte, omdat me dat zelf gewoon heel leuk leek. 

Wat zit er in de kleikit: Space aka Ruimte?

  • Gesteente gemaakt van aluminiumpropjes
  • Wit chenilledraad in stukjes geknipt
  • De planeten aarde en mars gemaakt van fimoklei
  • Kartonnen planeten, astronaut, aliens etc. (Deze kwamen uit het flowbook for paperlovers 2019)
  • Steentjes (gevonden op straat)
  • Witte pompoms
  • Foamsterretjes en kleine zilveren sterretjes (knutselsetje van de HEMA)
  • Zwarte klei (playdoh of je kunt de klei zelf maken en kleuren met voedingskleur)

Dit keer heb ik de klei niet zelf gemaakt, omdat we midden in een keukenverbouwing zitten. Het was daarom handiger om kant en klare klei te gebruiken. Het nadeel hiervan was dat ik niet super veel klei had zitten in de kit, maar het gaf uiteindelijk niet minder pret. 

Wat voorbereiding betreft had ik zelf met fimoklei aarde en mars balletjes gemaakt en de kartonnen planeten uitgeknipt. De rest was een kwestie van verzamelen. En de fimoklei balletjes waren niet eens zo’n heel groot succes dus deze kun je zeker weglaten en vervangen voor witte pompoms ofzo. 

Ik was zelf heel benieuwd of de kartonnen planeten goed zouden blijven staan in de klei. Ook vroeg ik me af of Meneertje ze zelf in de klei zou kunnen steken. Maar dit bleek juist heel makkelijk te zijn en hij had hier helemaal geen hulp bij nodig. 


Meneertje heeft zich heerlijk met de kleikit space aka ruimte vermaakt. En hij heeft al een aantal keer er heerlijk mee zitten spelen. Tot nu toe de leukste kit die we gemaakt hebben. 

Maak jij wel eens een kleikit? En zoja welk thema was het meest succesvol? Ik lees je antwoord graag in de comments of op instagram.

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.