de mooiste prentenboeken over de zomer

Mocht je me op instagram volgen dan heb je vast de reels met prentenboeken over de zomer al voorbij zien komen. Het leek mij wel handig om de verzameling hier op mijn blog te zetten, zoals ik eerder ook deed bij de andere seizoenen. Dan kun je ze even rustig doorlezen.

De links die ik gebruik in dit artikel zijn affiliatelinks. Dat wilt zeggen dat ik een klein percentage krijg wanneer je iets koopt via mijn link. Het kost je niets extra’s maar je steunt mij ermee.

De aller mooiste prentenboeken over de zomer

Ons mandje is weer mooi gevuld met prachtige prentenboeken. Dit keer vulde ik het mandje met prentenboeken over de zomer. De boeken die ik erin stopte zijn hieronder in de reels te zien. Maar ze staan allemaal ook beschreven, zodat je het allemaal rustig kunt nalezen.

Zonnige zomer – Rotraut Susanne Berner

Dit boek kan niet missen op dit lijstje. Het is een kijk- en zoekboek en wij hebben alle seizoenen in huis. Je hebt er ook nog een dag en nacht variant van en een variant met alle seizoenen in een boek. Je ziet in ieder boek dezelfde platen terug maar dan in een andere seizoen. Op de voorkant staat de boom en in de zomer hangen er heerlijke kersen aan en het eindigt altijd in het park, waar de kinderen lekker in hun zwemkleding spelen. In de winter ziet de boom en het park er dus heel anders uit. Absolute aanrader voor zowel een dreumes als peuter en ik denk dat het ook nog leuk is voor kleuters.

Eiland – Mark Janssen

Mark janssen schildert een prachtig bijna magisch verhaal zonder tekst. In een storm verliezen een meisje en haar vader een boot, maar gelukkig komen ze een eiland tegen. Maar is het wel een eiland?
De tekeningen zijn echt stuk voor stuk prachtig en het mooie is dat je samen met je kinderen zelf het verhaal kunt bedenken.

De gele ballon – Charlotte Dematons

Nog een boek zonder tekst maar zo’n mooi boek voor in de zomer. De gele ballon reist de wereld rond en zo gaan val je van het ene landschap in het andere. Zo leuk om tijdens het bladeren door het boek je kindje te leren dat de wereld er overal weer anders uit ziet. Er valt van alles te zien en ook nog eens genoeg te zoeken, want de gele ballon is helemaal niet zo goed zichtbaar overal. Daarnaast kun je ook nog opzoek naar de fakir, een boef en een blauwe auto.

Julian is een zeemeermin – Jessica Love

Julian ziet drie zeemeerminnen wanneer hij samen met zijn oma in de metro zit. En vanaf dat moment wilt hij ook graag een zeemeermin zijn. De prenten zijn heerlijk zomers en geven een dromerige vibe. Er staat weinig tekst in dus je moet als verteller wel wat moeite doen om het leuk voor te lezen. Het is een heerlijk boek waarin centraal staat dat je vooral moet zien wie je bent. Een langere recensie kun je hier lezen.

Zomer – Gerda Muller

Nog een boek zonder woorden. Maar ook dit boek is prachtig en de zomer staat centraal. Het boek is ook heel leuk om op de seizoenstafel te zetten. De prenten staan vol herkenbare zomerse tafereeltjes, waardoor het voor peuters en kleuters echt aanspreekt. Ik zie mijn zoontje van 3 er echt regelmatig op zijn gemak doorheen bladeren en gewoon kijken.

Het zinderende zee boek – Yuval Zommer

Het zinderende zee boek is geen verhaaltje. Het is een boek voor de kleine natuurliefhebber. Er staan allerlei weetjes in over het leven in en rondom de zee. De tekeningen zijn fantastisch. Yuval Zommer behoort tot mijn favoriete illustratoren.

Bobbi op vakantie – Ingeborg Bijlsma & Monique Maas

Een bobbi boek mag niet missen in dit lijstje. Bobbi boeken worden hier heel erg veel gelezen. De tekst is op rijm, wat lekker voorleest. En de verhaaltjes gaan over herkenbare gewone dingen. Voor peuters echt een manier om voor hun herkenbare dingen te verwerken. Wij hebben het omkeerboek.

Boer boris gaat naar zee – Ted van Lieshout.

De boeken van boer Boris vinden mijn kinderen ook heel erg leuk. Ik vind het fijn voorlezen doordat ze op rijm zijn en daarnaast altijd leuk om opzoek te gaan naar het vogeltje en de muis die op iedere prent verstopt zijn. Boer Boris gaat naar zee is ook nog eens grappig doordat hij zo ongelooflijk veel mee neemt naar de zee. Echt een aanrader wat mij betreft.

Alsof al deze boeken over de zomer nog niet genoeg zijn, hebben we ook nog een kleine wishlist. Boeken die we hopen deze zomer te lenen van de boek of misschien op een rommelmarkt tweedehands te vinden.

Is er nog een boek dat ik zou moeten voegen aan het lijstje? Laat het vooral even weten in de comments hieronder.

* Dit artikel kwam voor het eerst online op 10 juli 2021 en is bijgewerkt op 21 juni 2022

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.