mooiste prentenboeken over de winter

Voor mij begint de winter altijd wanneer de december maand aanbreekt. Een beetje zoals de herfst begint zodra september begint te lonken. Misschien is dat enkel voor mij zo en hou ik gewoon van verandering. Hoe dan ook de winter is bijna begonnen en ik zag dat de mooiste prentenboeken over de winter miste op mijn blog. Ik schreef al eerder over prachtige herfstboeken en de leukste lenteboeken, maar de mooiste prentenboeken over de winter miste nog. Gek eigenlijk, want wij lezen juist nog meer in de winter. Ik vind het heerlijk om dan samen op de bank in een mooi prentenboek te kijken.

Ik deel vandaag niet alleen de mooiste prentenboeken over de winter, maar ook direct de leukste boeken over Sinterklaas en Kerstmis. Want ook daar zitten echte pareltjes tussen.

Zoals terugkomende lezers inmiddels van mij gewend zijn volgt er nu een disclaimer. De links in dit artikel zijn affiliatelinks. Dat wilt zeggen dat als jij een product koopt via mijn link, ik een klein percentage krijg. Dit kost jou niets extra’s, maar is voor mij heel waardevol.
Maar voor deze disclaimer kom je hier niet lezen, snel door naar de mooiste prentenboeken over de winter.

Prentenboeken over de winter

Wat een winter, kijk- en zoekboek – R.S. Berner

Dit boek is onderdeel van een seizoenen serie van R.S. Berner. Een boek waarin van alles te zien valt en waar typische winter tafereeltjes centraal staan. We zien Sinterklaas, Kerst en er wordt geschaatst. Er valt ook weer van alles te zoeken zoals de Papegaai. 

De sneeuwman – R. Briggs

Een prentenboek zonder tekst, want de tekst is hierbij echt niet nodig. De prenten vertellen het verhaal over een jongetje dat overdag een sneeuwman maakt en ’s nachts fantastische avonturen met hem beleefd.

Nog een extra tip er is een prachtige film over, die je gewoon gratis op youtube kunt kijken. Mijn kinderen bekijken hem echt helemaal geconcentreerd in stilte en dat zegt iets. Ze kijken tv nauwelijks in stilte en zijn heel snel afgeleid.

Kan ik er ook nog bij? – Loek Koopmans

Een oude man verliest zijn want in het bos. Voor een muisje, kikker, haas, vos, everzwijn en beer vormt die want een heerlijk onderdak. Het lijkt wel of de want steeds groter wordt.
Echt een heerlijk verhaal, met veel herhaling wat fijn is voor de kleintjes.

Iets wat sneeuw heet – Yuval Zommer

Ik hou van de tekenstijl van Yuval Zommer, alle boeken zijn kleine kunstwerkjes. Dit boek is geen uitzondering, want het is wederom prachtig! Het gaat over een poolvos en poolhaas die nog nooit sneeuw hebben gezien. Ze zijn in de lente geboren en in de zomer vrienden geworden, nu het herfst is zijn ze heel nieuwsgierig wat sneeuw eigenlijk is. Ze gaan samen op onderzoek uit.

Ukkie – Lu Fraser

Ukkie is de kleinste jak van de kudde. Ze wil het liefst zo snel mogelijk groot worden en heel graag interessante dingen meemaken. Maar hoeveel ze ook eet of traint, ze blijft de kleinste jak van allemaal. Ukkie blijft diep ongelukkig, tot de dag waarop ze juist iets groots kan doen omdat ze zo heel erg klein is!

Een heerlijk verhaaltje met sprekende prenten. Geeft gegarandeerd voorleesplezier.

Prentenboeken over Sinterklaas

Sinterklaasliedjes – Mark Janssen

Mark Janssen zijn tekenstijl kenmerkt zich doordat er zoveel te zien en te ontdekken is. Het heeft iets dromerigs als je het mij vraagt. Ik ben groot fan, want ik hou ervan als in tekeningen wordt uitgepakt. En uitpakken heeft hij zeker gedaan bij dit fantastische boek.
In Sinterklaasliedjes komen de teksten van verschillende Sinterklaasliedjes (verrassing ;)) langs. De liedjes zijn omgeschreven naar de huidige tijd, wat ik fijn vind. Ook in de tekeningen zie je gewone pietjes of eigenlijk kinderen verkleed als sint en pietjes proberen bij de echte sint te komen.

Ik vind dit boek echt fantastisch en zo mooi. Zo leuk zelfs dat ik er al eens eerder wat over heb geschreven hier.

Boer Boris, een paard voor Sinterklaas – Ted van Lieshout

Boer Boris boeken doen het bij mij thuis eigenlijk altijd wel goed. Ze zijn op rijm en dat maakt het voorlezen fijn. Ook geeft dat een bepaalde voorspelbaarheid voor kinderen, waardoor mijn zoontje zo af en toe de zinnen afmaakt. Boer Boris, een paard voor Sinterklaas is ook weer een heerlijk kinderboek dat echt past in de Sinterklaastijd.

Prentenboeken rondom kerst

De notenkraker – Jessica Courtney Tickle

Prachtig! Eigenlijk is dat genoeg om dit boek te beschrijven. Dit is zo’n boek waar je, je kindje niet alleen mee wilt laten spelen, omdat het simpelweg veel te mooi is. De bladzijden zijn ook dun, dus ze kunnen scheuren en geloof me dat wil je niet. De tekeningen zijn gewoon zo ongelooflijk mooi. Bonus is dat je op een muzieknootje kunt drukken om het ballet van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski te horen.

Het boompje in het bos – Yuval Zommer

Nog een boek van Yuval Zommer in deze lijst. Had ik al laten weten dat ik fan ben? Dit prentenboek heeft een mooie boodschap over dat we allemaal verschillend zijn en gaat over het belang van vriendschap. Het gaat om een boompje dat te klein en te misvormd is om te worden gekozen als kerstboom. Alle bomen om hem heen worden uitgekozen, maar dan komen de dieren en gebeurt er iets wat het boompje niet had kunnen dromen. Echt een mooi verhaal om het te hebben de ware betekenis van kerst.

Ben je opzoek naar kerstboeken voor een baby of een dreumes? Neem dan vooral even een kijkje op mijn eerdere blog hierover. Daar staan kerstboeken voor de aller kleinste verzameld.

Welk winterboek moet ik volgens jou in deze lijst zetten? Laat het me vooral weten via de comments.

prentenboeken over de winter

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.