Story Cubes ideaal voor op vakantie

Het is bijna vakantietijd en vaak is er dan eindelijk tijd om als gezin een paar spelletjes te spelen. Ik koos de 10 leukste spellen om mee te nemen op vakantie uit, voor de regenachtige dagen, de autoreis of gewoon omdat spelletjes spelen in de zon ook heel leuk is. Alle spellen passen in de handbagage en zijn dus ideaal voor op reis!

Dobble

6-99 jaar 2-8 spelers 15 minuten
Dobble is zo’n spelletje dat vrijwel iedereen leuk vindt. Het is een spelletje waarbij snelheid en goed kunnen observeren erg belangrijk zijn. Je moet steeds proberen om als eerste het identieke plaatje op 2 verschillende kaarten te vinden. Je kunt het spelletje op verschillende manieren spelen.
Kinderen vinden het spelletje vaak een groot succes. Voor de iets jongere kinderen is er ook dobble kids te koop, deze is te spelen vanaf 4 jaar.

Sushi go

Sushi Go

8-99 jaar 2-5 spelers 15 minuten
Sushi go is een snel spelend kaartspelletje. Het doel is om zelf de beste sushi te verzamelen. Je krijgt een stapeltje kaarten waarvan je er één kiest en de rest van de stapel geef je door aan je buurman. Zo ga je door tot de kaarten op zijn en dan tel je, je punten. Wanneer je na 3 rondes de meeste punten hebt, win je het spel.

Story Cubes

6-99 jaar 1-20 spelers 20 minuten
Laat je fantasie en creativiteit de vrije loop met het spelletje Story Cubes. Dobbel met de stenen en bedenk een verhaaltje bij de plaatjes die je ziet. Zo simpel zijn de Story Cubes.
Veruit het meest compacte spelletje om mee te nemen. Ook prima om op tafel in een restaurant te spelen wanneer de kids moeten wachten op het eten.

Machi Koro

Machi-Koro

7-99 jaar 2-4 spelers 30 minuten
Machi Koro is misschien het meest onhandig om mee te nemen. Hoewel het nog steeds best reisvriendelijk is. Is de verpakking wel de grootste van dit rijtje. Als het echt heel klein moet zijn kun je beter een van de andere spellen kiezen.
Je gaat in Machi Koro met behulp van dobbelstenen een zo groot mogelijke stad bouwen. De spelregels zijn eenvoudig waardoor het prima met kinderen te spelen is. Toch blijft het uitdagend genoeg voor volwassenen. Echt een leuk familiespel voor op vakantie.

Black stories

12-99 jaar 2-15 spelers 20 minuten
Black stories is geen spelletje voor hele jonge kinderen. Er staan namelijk macabere verhalen op de kaartjes beschreven. Het is de bedoeling om na een korte situatiebeschrijving na te gaan wat het hele verhaal is.
Dit doe je door vragen te stellen aan de spelleider die enkel met ja of nee beantwoord kunnen worden. Het is een prima spelletje dat in een lange autorit gespeeld kan worden of op een donkere “spook” avond.
Overigens kun je het spel prima met grotere groepen dan 15 spelen. Ik speel het regelmatig in de klas met 24 leerlingen.

Take 5

leukste spelletjes voor op vakantie

10-99 jaar 2-10 spelers 45 minuten
Wij noemen dit spelletje ook wel koeienkoppen. Je moet er namelijk voor zorgen dat je zo min mogelijk koeienkoppen verzameld. Als spelers leg je om de beurt kaarten aan één van de 4 rijen. Wanneer je de 6e kaart in een rijtje legt moet je de eerste 5 kaarten pakken. Daar staan koeienkoppen op. Wanneer je 66 van deze koppen hebt verzameld ben je de verliezer.
Take 5 is een simpel kaartspel wat toch voor het nodige tactisch denken zorgt. Leuk voor de iets oudere kinderen en voor de ouders.

Jungle speed beach

7-99 jaar 2-10 spelers 15 minuten
Dit spel is ideaal voor op het strand. De kaarten zijn waterproof en er zit een handig tasje bij om het spel nog makkelijker mee te nemen.
Bij Jungle speed probeer je als eerste al je kaarten kwijt te raken. Dit doe je door steeds als eerste de totem te grijpen wanneer de vorm op jouw kaart overeenkomt met de vorm op de kaart van een tegenspeler.
Jungle speed heeft ook een kidsversie te koop, welke vanaf 4 jaar te spelen is.

Koehandel

8-12 jaar 3-5 spelers 20 minuten
Koehandel lijkt een simpel spelletje maar er kan behoorlijk wat tactiek bij komen kijken. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te scoren door kwartetten van dieren te maken. Je kunt de kwartetten maken door dieren te kopen of te handelen met een tegenspeler.

Exit het spel bijvoorbeeld de verlaten hut

Exit het spel voor op vakantie

12-99 jaar 1-4 spelers 45-90 minuten
Exit het spel is een soort escape room. Je gaat samen zo snel mogelijk proberen te ontsnappen uit in dit geval een verlaten hut. Samen probeer je om binnen 90 minuten alle puzzels op te lossen en de codes te breken. Lukt dit dan ben je tijdig ontsnapt uit de verlaten hut.
Er zitten genoeg hulpkaarten in om ervoor te zorgen dat je niet eindeloos vast blijft zitten bij een puzzel. Het spel kan in principe maar één keer gespeeld worden, omdat je het materiaal voor sommigen puzzels moet scheuren of beschrijven. Je kunt hier soms best omheen werken waardoor je het eventueel nog aan iemand anders kunt uitlenen. Want nadat je het zelf gespeeld hebt, ken je de puzzels en de oplossingen en dat maakt een tweede keer spelen veel minder leuk.

Het is een leuk spel om met de oudere kinderen of enkel volwassenen te spelen, zeker wanneer het regent. Het spel is coöperatief waardoor het ook leuk is om te spelen met slechte verliezers.

Cortex challenge

8-99 jaar 2-6 spelers 15 minuten
Een spel om je inzicht, geheugen en reactiesnelheid te testen. Er zijn 8 verschillende opdrachten zoals voelen, gelijkenis zoeken, logica en doolhoven. Door het goed volbrengen van deze opdrachten verzamel je stukken hersenen. Wie als eerste de hersenpuzzel compleet heeft, wint het spelletje.

Dit waren mijn 10 leukste spellen voor op vakantie. Welke spelletjes mogen volgens jou niet ontbreken in je koffer?

Veel speelplezier!

De links in deze post zijn affiliatelinks naar bol.com. Dankjewel voor je steun!

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.