leukste cadeaus voor 3 jarige

Halverwege oktober besefte ik dat ik de verlanglijstjes van de kinderen nog lang niet af had. Ik ben er eigenlijk gewoon niet mee bezig en dat wilt zeggen dat ze eigenlijk meer dan genoeg speelgoed hebben 😉
Maar ik hou ervan om tussen nieuw speelgoed te neuzen, te kijken welk speelgoed echt past bij mijn kinderen en deze vervolgens te delen. Dit keer geen onderscheid tussen een verlanglijstje van een meisje of een jongen maar gewoon de leukste sint & kerst cadeaus voor een 3 jarige.

Vooraf wil ik duidelijk zijn dat er veel meer cadeaus op dit lijstje staan dan ik van plan ben om te geven. Ook staan er wat dingen op die mijn kinderen al hebben, maar wat mijn 3 jarige peuter onwijs veel mee speelt. Echt een lijstje met de leukste sint & kerst cadeaus voor een 3 jarige ter inspiratie.

In alle eerlijkheid mocht je via een link in deze blog een aankoop doen bij bol.com dan verdien ik een klein percentage van je aankoop. Het kost je niets extra’s, maar is voor mij heel waardevol. Met deze inkomsten hou ik mijn blog online.

Cadeaus voor een 3 jarige

Alle cadeaus zet ik in verschillende categorieën, zodat het makkelijker zoeken is. Ik ga per cadeau geen uitgebreid verhaal doen over waarom. Heel eerlijk lees ik dat zelf ook niet echt als ik opzoek ben naar inspiratie 😉

Fantasiespel

Fantasiespel is echt onwijs belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Het is het nadoen van tafereeltjes die ze wel eens zien. Hierbij komen zelfbedachte lots en allerlei emoties langs. Belangrijk voor de sociale en cognitieve ontwikkeling. Sterker nog tot een jaar of zeven is het volgens verschillende ontwikkelingspsychologen essentieel dat kinderen zich kunnen verliezen in hun fantasie. Belangrijk dus om aan te bieden.

Bouwspeelgoed & Constructiespeelgoed

Bouwen is heel goed voor de creatieve ontwikkeling van een kind. Bovendien leert je kind met bouwspeelgoed & constructiespeelgoed ook wat wiskundig denken, wat fijn is voor later. En laten we eerlijk wezen het is heerlijk om te zien hoe van wat simpel materiaal de meest prachtige creaties kunnen worden gemaakt.

Als ik iets mag aanraden zijn het wel de magnetische tegels! Deze geven bij ons echt heel veel speelgoed en de mogelijkheden zijn eindeloos. Wij hebben nu die van playmags maar gaan hem uitbreiden met een setje van coblo.

Bij ons wordt er ook nog steeds veel gespeeld met de grimms regenboog en uitbreidingen hiervan. Houten blokken zijn niet zo’n succes, maar ik zie op instagram genoeg kinderen die daar juist prachtige creaties van maken. Maar houten bouwmateriaal mag niet missen in dit lijstje.

Constructiespeelgoed zonder duplo of lege genoemd te hebben, kan eigenlijk niet. Of je kindje toe is aan lego kun je altijd het beste zelf bepalen. Soms is het een kwestie van uitproberen en gewoon doen. Voor mij is het een kwestie van praktisch, Zusje is duidelijk nog niet toe aan lego maar Meneertje misschien. Voorlopig houden we het bij Duplo, omdat onze kinderen maar 11 maanden schelen.

Speelgoed met een open einde & losse onderdelen

Ik heb al verschillende blogs geschreven over speelgoed met een open einde en losse onderdelen. Als je er meer over wilt weten is het lezen van die blogs een goede start. Eigenlijk kan al het bouwspeelgoed en constructiespeelgoed ook in deze categorie staan. Dat komt doordat bouwspeelgoed ook de fantasie prikkelt en daarnaast kunnen lego blokjes meer zijn dan 1 ding en kun je met de magnetische tegels werkelijk alle kanten uit. We zijn fan van grapat en grimms en ik heb de sets waar het meest mee gespeeld wordt even op een rijtje gezet.

Knutselen & Sensory play

We geven dit jaar de kinderen ieder een adventskalender met Sinterklaas. Zal nog wel even ingewikkeld zijn dat ze dan de gelijk de eerste 5 vakjes open mogen maken, dus misschien komt Sinterklaas gewoon op 1 december hier. De rest van de cadeaus krijgen ze met kerst. De adventskalender ga ik vullen met spullen die ideaal zijn voor sensopatisch spel. Een aantal dingen van de vulling heb ik hieronder meegenomen. Verder gewoon leuke knutselsetjes waar hier veel mee gespeeld wordt.

Nog een extra tipje, heel veel spullen koop ik gewoon tweedehands. Ook knutselmateriaal. Soms is niet alles meer compleet, maar dat maakt op deze leeftijd toch niets uit. Bovendien is het echt een win win situatie, het kost mij minder geld en een minder grote ecologische voetafdruk. Vooral materiaal voor het spelen met play-doh en kinetisch zand vind ik heel fijn tweedehands.

Speelgoed voor de grove motoriek

Speelgoed om lekker mee buiten te spelen of binnen en de grove motoriek te stimuleren. Voor de klimapen en de actievelingen echt onmisbaar. Dit jaar is het grote item dat Meneertje krijgt een fiets. Toen hij 3 werd, vond ik hem er nog niet echt klaar voor. Maar inmiddels denk ik dat het wel kan. We kopen een tweedehandse van een willekeurig merk, gewoon wat er in de buurt beschikbaar is.

Puzzels, spelletjes & boeken

Misschien is puzzels, spelletjes en boeken een beetje vreemd om als categorie samen te nemen. Maar het is hoe dan ook een leerzaam cadeau. Ik vind dit soort cadeaus altijd top om te krijgen en ook om te geven. Omdat er vaak toch veel mee gespeeld wordt en ze zo belangrijk zijn voor de ontwikkeling van je kindje.

Ik hoop dat deze lijst vol met de leukste sint en kerst cadeaus voor een 3 jarige, je genoeg inspiratie heeft gegeven. Ik heb eerder ook blogs geschreven met inspiratie voor een baby, dreumes of 2 jarige. Genoeg om je digitale winkelmandje mee te vullen.

de leukste sint en kerst cadeaus voor een 3 jarige

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.