gratis prentenboeken en voorlees apps

Ik vind voorlezen ontzettend leuk om te doen. Soms wil ik gewoon weer eens een nieuw boek of iets anders proberen. Doordat ik tijdens mijn zwangerschap en zeker ook de periode erna nog niet heel gemakkelijk de deur uit kon en de bibliotheek te ver weg was, ging ik opzoek naar digitale prentenboeken. Zo kon ik meneertje toch eens een ander boek laten zien.
De leukste gratis prentenboeken & voorlees apps voor een dreumes heb ik voor je verzameld. 

Timo en het toverstokje

Timo en het toverstokje is een prentenboek met illustraties van Klaas verplancke en tekst van Rian Visser. Gerda Havertong leest voor, maar je hebt de optie om je eigen stem op te nemen. Wanneer je op de illustraties klikt gaan ze bewegen. 

Het verhaal gaat over Timo die een hondje knutselt, maar zelf niet tevreden is over het hondje. Hij gooit het hondje boos op de grond, waardoor de staart afbreekt. De staart lijkt op een toverstokje en dan gebeuren er vreemde dingen…

Dat je, je eigen stem kunt gebruiken in de app vind ik zelf erg leuk. Het kost je wel even tijd om het zelf in te spreken, want het zijn maar liefst 32 pagina’s. Ik was er een half uurtje mee bezig. Soms moest ik iets opnieuw doen, omdat ik mezelf versprak. Die tijdsinvestering is het wel waard, want mijn zoontje herkende mijn stem direct. Ook vond hij het leuk om op de plaatjes te drukken.

Geschikt voor Android & Apple

Kleine beestje

Kleine beestje is geschreven en geïllustreerd door Hanneke van der Meer. Het gaat over kleine beestje dat zich alleen voelt en daarom een feestje geeft.

De app is een simpel prentenboekje met leuke illustraties die bewegen als je erop klikt. Het verhaaltje duurt niet zo lang. Perfect voor wanneer de concentratie nog niet heel lang aanwezig is.

Geschikt voor: Apple

Spotify

Wist je dat spotify ook vol staat met voorleesverhalen voor kinderen? Er staan echt genoeg verhalen op die gratis te beluisteren zijn als je de reclame tussendoor voor lief neemt.
Zelf stoor ik me er niet aan, maar mocht je dit wel doen kun je natuurlijk een premium account overwegen.

Meneertje heeft nog niet de concentratie om ook echt hiernaar te luisteren. Soms zet ik het aan, maar al snel is hij afgeleid en gaat hij gewoon spelen. Misschien dat ik dit wat meer ga gebruiken als hij wat ouder is. 

Geschikt voor Android & Apple

gratis prentenboeken & voorlees apps voor een dreumes

Luisterbieb

Met de luisterbieb kun je een aantal luisterboeken gratis downloaden. Wanneer je lid bent van de Bibliotheek (wat voor kinderen overigens ook gratis is) kun je nog meer boeken downloaden. 

Als je een boek vindt wat je leuk kun je het downloaden en laten afspelen. 

Geschikt voor: Android & Apple

Woeste grijze muis

Deze app is een uitzondering in de lijst. Je krijgt namelijk enkel de eerste 9 pagina’s gratis. Daarnaast zit er een kleurplaat en memory spel in de gratis versies. Voor het hele verhaal zul je de app moeten kopen. 

De woeste grijze muis gaat over een muis die woest wilt zijn. Het verhaaltje is geschreven en geïllustreerd door Chantal Bourgonje. De illustraties bewegen en maken geluid wanneer je erop klikt.Je kunt kiezen of je het verhaal in het engels of nederlands wilt laten voorlezen. 

Mijn zoontje vond dit verhaaltje echt fantastisch. Hij ging steeds de geluiden nadoen die de dieren maken wanneer je erop klikt. Ook probeerde hij zelf op de illustraties te klikken. Erg leuk om te zien! Zo leuk dat we de volledige versie voor hem gekocht hebben. 

Geschikt voor: Apple

Youtube

Op youtube staan ontzettend veel filmpjes waarin voorgelezen wordt.Vaak met mooie filmpjes van het bijbehorende prentenboek. Gewoon even zoeken op digitaal prentenboek en je krijgt honderden filmpjes. Soms ook fijn om te bepalen of je een bepaald prentenboek wilt kopen voor je kindje. 

Geschikt voor: Android & Apple


Inmiddels heb ik ontdekt dat ik de bibliotheekboeken naar een depot dichtbij mijn huis kan laten sturen. De apps worden desondanks nog steeds gebruikt. We hebben de regel dat meneertje een half uur per dag tv mag kijken en daarnaast mag hij nu dus ook af en toe even op de tablet om samen een boekje te lezen. 

Lees je zelf ook graag voor uit echte boeken? Eerder schreef ik over leuke boeken voor baby’s.

Er zijn natuurlijk nog veel meer prentenboeken en voorlees apps voor een dreumes te vinden in de appstore. Dit waren mijn favorieten. Heb jij nog andere leuke apps laat deze dan achter in de reacties.

Veel leesplezier!

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.