spellen voor peuters

Dat ik waanzinnig gek ben op spelletjes hoef ik denk ik niet meer te vertellen. Maar ik heb mijn liefde voor het spelen van spelletjes alvast doorgegeven aan mijn kinderen. Ze spelen nog niet alles volgens de regels. Maar nu Meneertje bijna 3 jaar is, gaat het volgen van de regeltjes wel steeds beter.. Bovendien is het spelen van je eigen spel met een spelletje natuurlijk ook fantastisch. Ik verzamelde de (bord)leukste spellen voor peuters in onze spellenkast en deel de inhoud graag hier op mijn blog. 


De link in dit artikel is een affiliatelink. Dat wilt zeggen dat ik een klein percentage ontvang, wanneer je iets koopt via mijn link. Het kost je niets extra’s, maar ik ben er onwijs blij mee. Dankjewel!

Spellen voor peuters waarbij we de spelregels nog niet volgen

Vier op een rij

De regels volgen gaat echt nog niet. Maar muntjes erin doen is eigenlijk al leuk genoeg. En niet alleen voor mijn peuter, maar zeker ook voor mijn dreumes. Zusje kan er niet genoeg van krijgen. En vindt het heerlijk om de munten er in en uit te doen.

De muntjes worden ook gebruikt om kleuren te leren. Laatst sorteerde Meneertje alles uit op kleur.

Pinguin panic/toren van pisa

Voor kerst ging ik opzoek naar de toren van pisa. Helaas vond ik deze niet tweedehands. Wel vond ik pinguin panic tweedehands en besloot deze toe te voegen aan onze collectie. Beide spellen zijn balans spellen. Bij beide spellen is het de bedoeling dat je om de beurt een poppetje/ pinguin op de toren/ijsberg zet. Als ze eraf vallen, moet je alle pinguins/poppetjes toevoegen aan je voorraad. Degene die als eerste al zijn pinguins/poppetjes kwijt raakt wint. Zover zijn we nog lang niet. Maar de pinguins erop zetten is leuk genoeg en dat doen we netjes om de beurt. 

Kroko-loko

Na wat tips op instagram besloten kroko-loko alvast cadeau te geven. Ik wilde het eerst bewaren tot de verjaardag van Meneertje. Maar ik ben blij dat ik dat niet heb gedaan. Er wordt veelvuldig mee gespeeld en steeds wordt er een langere krokodil gemaakt. We spelen nog niet met de spelregels, maar het spel kan alleen maar beter worden. 

Ludanimo Djeco

Heel eerlijk kocht ik dit spel vooral zodat er gestapeld kon worden. Ik heb nog niet eens naar de spelregels gekeken. Maar we gebruiken het spel dus vooral om te bouwen en om de dieren te verstoppen. 

Spellen voor peuters waarbij we de spelregels volgen

Memory

Heel langzaam beginnen we met het spelen van memory. Nog niet alle kaartjes doen mee. Hier moet Meneertje wel echt zin in hebben, want hij moet er lang geconcentreerd voor blijven. Vaker spelen we nog open en zoekt hij gewoon dezelfde plaatjes.  

Wat hij als dreumes heel leuk vond om te doen, was de kaartjes allemaal netjes achter elkaar leggen. Zusje heeft hier totaal geen interesse in.

Een andere versie in onze kast is een voelmemory. In een doos zitten allerlei vormpjes en deze moet je matchen met een kaartje. Je moet je hand in de doos doen en dan voelen of het bij je kaartje past.

Eerste boomgaard

Je gooit met een dobbelsteen om fruit te mogen plukken uit de bomen. Gooi je de raaf, dan gaat de raaf een stapje dichter naar het fruit toe. Staat de raaf op het laatste kaartje dan heb je helaas verloren. Te spelen vanaf 2 jaar schrijven ze op de doos. 

Dit spel spelen we regelmatig en spelen we geheel volgens de regels. 

Vissen

Vissen vangen is een van de weinige spellen, die Zusje en Meneertje samen spelen. Heel simpel en bekend. Je hebt een hengel met een magneet zodat je de vissen kan vangen.

Berenhonger

Een ander spel van haba. Op een bordje leg je verschillend eten welke je in de mond van de beer moet doen met behulp van de lepel. De dobbelsteen bepaalt welk eten je in de mond van de beer mag doen. Er zijn een paar regels die voor extra moeilijkheid zorgen, maar zover zijn we nog niet gekomen. 

Dit is een van de favorieten van Meneertje. 

Lotto

Het doel is om alle munten die bij jouw kaart horen te verzamelen. We hebben een versie van Djeco over de verschillende seizoenen en een versie van de kleine zeemeermin. Die laatste is vooralsnog wat te lastig, maar de seizoenen variant is echt een kleine favoriet. 


We hebben nog een paar spellen op ons verlanglijstje staan. Zoals een leuk ganzenbordspel, stef stuntpiloot en een geluiden memory. Maar voor nu hebben we meer dan genoeg keuze.
Welk spelletje speel jij graag met je peuter? Ik lees je reactie graag in de comments.

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.