
Contrast boeken voor een baby zijn te gek voor pasgeboren baby’s. Een ideaal kraamcadeautje of gewoon om te lenen bij de bibliotheek. De boekjes zijn zo fijn om samen naar te kijken of voor te lezen. Je kunt namelijk niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Als bonus zijn de boekjes ook heel fijn om met je peuter samen te laten zien aan de baby. Zo kunnen ze toch een beetje samen spelen. Meneertje doet dit tegenwoordig uit zichzelf. Hij pakt een boekje en houdt dat dan voor de ogen van zijn broertje. Te schattig om te zien.
Er zijn een behoorlijk aantal verschillende contrast boeken voor een baby. In dit blogartikel laat ik er een aantal zien. Ik maak gebruik van affiliatelinks in mijn disclaimer kun je hier meer over lezen.
Waar zijn de contrast boeken goed voor?
Pasgeboren baby’s zien de wereld nog niet in kleur. Heel langzaam kunnen ze steeds meer kleuren onderscheiden.Vanaf 3 maanden wordt de aandacht van de baby getrokken door patronen in combinatie met felle kleuren. Hoe sterker het contrast, hoe beter je baby het ziet. Door naar contrast-illustraties te kijken, worden de hersenen van je baby gestimuleerd. Het is bovendien ook nog eens goed voor de visuele ontwikkeling. Pasgeboren baby’s hebben daarnaast ook nog eens een voorkeur voor herhaling van patronen.
Onze favorieten contrastboeken voor een baby
Baby ziet… kijkboek met spiegeltje

Een boek zonder woorden met zowel zwart-witpatronen als patronen met felle kleuren. Rood is de eerste kleur die je baby leert onderscheiden en is ook sterk contrasterend, daarom vindt je rood ook veel terug in dit boekje. Naast blauw en geel. Op de laatste bladzijden zit ook nog een spiegeltje om je baby lekker naar zichzelf te laten kijken.
Het spiegeltje vind ik echt een pluspunt van dit boekje. Ik zet het vaak even weg zodat de baby zelf kan kijken in het boekje. De spiegel is tot nu toe favoriet vanaf een maand of 5, daarvoor kijken mijn baby’s liever naar de patronen in het boekje.
baby ziet.. bloemen en blaadjes

Dit boekje hoort bij de baby ziet serie. Hierin staan patronen met bloemen. Het boekje is vergelijkbaar met het boekje hierboven. Er zijn iets minder bladzijden,het boekje is kleiner en er zit geen spiegel in. Dat is zo’n beetje het grootste verschil. Mijn voorkeur gaat uit naar Baby ziet… kijkboek met spiegeltje. Simpelweg omdat daar ook een spiegel in zit en er meer patronen in staan.
Milo ziet de wereld in zwart-wit – Rowena Blyth

Dit boek is volledig in zwart-wit. Geen kleur dus. Het gaat over Milo een kat die op stap gaat. Onderweg ziet hij van alles. De plaatjes in het boek zijn simpel. Het zijn geen patronen maar echte figuurtjes. Hoewel je hier en daar wel patronen ziet, zoals de bergen. Er staan ook korte zinnetjes bij om voor te lezen.
Zelf vind ik dit een heel leuk klein boekje. Vooral omdat je het kunt voorlezen. Zo is het ook leuk voor mijn peuters. Broertje heeft voor nu nog een voorkeur voor de baby ziet… serie, doordat hij nu 3 maanden is en patronen met kleur dan heel gaaf zijn.
Hey baby kijk! – Laura van bouchout & Eva Mouton

Wederom een boek dat volledig zwart-wit is. Maar ook hier staan kleine zinnetjes op rijm in. De illustraties zijn allemaal van dieren. Dieren die knuffelen of spelen met hun papa of mama. Op enkele pagina’s kun je patronen vinden in bijvoorbeeld de vloerbedekking of de vacht van de dieren.
Ik vind dit het meest schattige boekje. De dieren worden allemaal vertroeteld door een van de ouders. Dat maakt het herkenbaar voor een eventuele peuter. De prenten zijn ook gewoon heel mooi. Daarnaast is dit boek ook van een fijn formaat. Niet te klein. Zo heeft je baby ook meer om te zien.
Eerder maakte ik zelf al eens contrastkaarten en betrok ik mijn peuters bij de geboorte van broertje door ze contrastkunst te laten maken. Ik ben heel nieuwsgierig of jij je baby aan contrasten hebt geïntroduceerd? Ik lees graag in de reacties hoe je dat hebt gedaan.

