Onze kinderen gaan bijna iedere dag even buiten spelen, alleen op de dagen dat ik er echt geen zin in heb (want regen, kou of lui) zitten ze een hele dag binnen. Vaak gaan we lekker buiten met water spelen of simpel een rondje lopen en naar de speeltuin. Maar soms wil ik gewoon een klusje in de tuin kunnen doen terwijl mijn kindjes om me heen scharrelen. Voor die dagen heb ik een aantal leuke activiteiten bedacht en gevonden. Allemaal activiteiten voor het buitenspelen met je dreumes of peuter.


Buitenspelen: activiteiten voor je dreumes of peuter

Mozaïek krijten

20 dreumes activiteiten
Krijtkunst

Benodigdheden: Schilderstape en krijt
Voorbereiding: Maak met schilderstape een groot vlak op de stoep of de muur. Trek vervolgens met de schilderstape willekeurig lijnen door het vlak.

Je dreumes kan nu de vlakken vol gaan krijten. Je zult zelf zeker moeten helpen om alles vol te krijgen, maar dat werkt heerlijk therapeutisch kan ik je vertellen. Deze activiteit is trouwens ook heel leuk met peuters en kleuters.

Natte krijtjes

Krijten met natte krijtjes

Benodigdheden: Krijtjes en een teiltje water
Voorbereiding: Leg de krijtjes 10 minuten in een teiltje water

Geef de natte krijtjes aan je kindje en laat hem lekker krijten.  Doordat het krijt nat is, is de kleur veel feller. Ook voelt het krijten met natte krijtjes anders aan dan met droge krijtjes, waardoor het ook een sensopatische beleving is voor je kindje. Leuk om een keer voor de afwisseling te doen.

Bloemstukje maken

buitenspelen activiteiten voor je dreumes of peuter
Bloemstukje maken

Benodigdheden: Oase, bloemen en een pot

Voorbereiding: Maak het oase nat en stop het in een pot. Pluk samen met je kindje wat bloemen en anders moois.

Laat je kindje zien hoe je een bloem of een takje in het oase kunt steken. Laat je kindje vervolgens zelf zo het bloemstukje maken. Met nat oase blijft het bloemstukje een paar dagen mooi. Leuk voor op de tuintafel bijvoorbeeld.

Kussenberg

Kussenberg

Benodigdheden: Grote kussens (zoals van een loungeset of bank), speelkleden en een heel groot kleed.

Voorbereiding: Maak met alle kussens een hele grote berg. Leg daar het kleed overheen en zorg dat alle kussens onder het kleed zitten. Leg om de berg de speelkleden heen, zodat er bij ongelukjes relatief zacht gevallen kan worden. 

Blijf in de buurt terwijl je dreumes klimt en rolt en zijn eigen fantasiespel bedenkt. Deze activiteit is overigens ook heel leuk binnen.

Kussenloop

Kussenloop activiteit voor de grove motoriek
Kussenloop

Benodigdheden: Kussens in alle soorten en maten

Voorbereiding: Leg de kussens aan elkaar in een lange sliert.

De bedoeling is dat je kindje over de kussens heen gaat lopen. Dat betekent dat je kindje goed zijn evenwicht moet bewaren en dat kan best lastig zijn.

Dit is de activiteit die wij het meest hebben gedaan de afgelopen tijd. Ik gebruik hiervoor de kussens van onze loungeset en het kost me dus nog geen minuut om klaar te zetten. Meneertje en Zusje vinden dit zo leuk. Zusje probeert er dan wat overheen te kruipen en heeft de grootste lol als ze eraf rolt en Meneertje vindt het onwijs grappig als hij valt tijdens het lopen over de kussen. Absoluut een aanrader om thuis ook eens te doen.
Kan overigens ook binnen 😉

Hut bouwen

Hut bouwen

Benodigdheden: kleden, lakens, touw, kussens

Voorbereiding: Gebruik je fantasie om een hut te bouwen.

Eerlijk gezegd is de uitvoerende kant van deze activiteit meer voor de ouder dan voor het kindje. Tenzij je oudere kindjes hebt natuurlijk.
Mijn zoontje vind het prachtig om te zien, hoe ik een hut bouw. Hij gaat ondertussen enthousiast springen en klappen en wijst aan waar hij het volgende laken wilt etc. 

Als de hut staat laat ik hem de kussens er zelf in doen. En vervolgens houden we een picknick in de hut. 


Er zijn nog een hele hoop andere buitenspeel activiteiten te bedenken. Vaak is er tijdens het buitenspelen helemaal geen activiteit nodig. Onze zoon vindt het op het moment alleen al leuk om rond te rennen en onze dochter is simpelweg nog gras aan het ontdekken. 

Ik gebruik ze vooral op de dagen dat er niets goed is en er heel veel gehuild wordt. Vaak draait het zo’n dag dan helemaal om. 

Welke buitenspeelactiviteit mis jij nog op deze lijst? Laat het me weten in de comments of via instagram

buitenspelen activiteiten voor je peuter of dreumes

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.