spellen om cadeau te doen tijdens de feestdagen

Ik zocht uit wat de leukste bordspellen om cadeau te doen tijdens de feestdagen. Ik vind een bordspel altijd een erg leuk cadeau om te geven en om te krijgen. Doordat je door middel van het spelen van spellen heel fijn tijd met elkaar besteedt, vind ik het een perfect cadeau voor de feestdagen.

Ik heb voor iedere leeftijdscategorie (vanaf 1 jaar) een aantal spellen uitgekozen voor het lijstje.


Bordspellen voor 1-4 jarigen

Nijntje verstoppertje spelen

Vanaf 1 jaar, vanaf 1 speler en een begeleider, 5 minuten.

Je hebt verschillende manieren om dit spel te spelen.
Voor de allerkleinste speel je er een soort kiekeboe mee. Je zet nijntje aan en doet het onder een doek zodat je kindje nijntje gaat zoeken onder de doek.
Vanaf een jaar kun je nijntje verstoppen achter een ander voorwerp in de buurt van je kindje. En je kindje mag nijntje weer gaan zoeken.
Vanaf 2,5 jaar kun je de locatiekaarten gebruiken. Dan verstop je nijntje op een locatie die op de locatiekaarten staan en zo heeft je kindje een aanwijzing waar hij kan gaan zoeken. 

Naast nijntje zijn er ook nog andere figuren die hetzelfde spelletje aanbieden zoals bumba of peppa pig.

Visspel

visspel

Vanaf 18 maanden, 2 spelers, 5 minuten.

Simpel spelletje waarbij je met een hengel visjes gaat vangen. Wie de meeste visjes vangt heeft gewonnen, of wie de hoogste waarde vis vangt heeft gewonnen. Of gewoon vissen zonder winnen. Net wat leuk is voor kindje om te doen. 

Bordspellen voor 4 – 7 jarigen

Dobble kids

4-11 jaar, 2-6 spelers, 15 minuten.

Dobble kids is een vereenvoudigde versie van het normale spel zodat ook de kleinere kinderen mee kunnen spelen. Op iedere kaart staan 6 verschillende dieren. Elke 2 kaarten hebben 1 dier gemeen. Het doel is dan ook als snelste het dier vinden dat overeenkomt. 

Carcassonne junior

4-7 jaar, 2-4 spelers, 45 minuten.

Ook Carcassonne junior is een vereenvoudigde versie van het normale spel. Op de kaartjes staan wegen met daarop de kinderen van Carcassonne in 4 kleuren. Je gaat landtegels aan elkaar leggen en als een weg is afgebouwd mag je een poppetje in jouw kleur op het kindje in dezelfde kleur leggen. Wie als eerst al zijn poppetjes kwijt is heeft gewonnen.

Story cubes

Story Cubes

6-99 jaar ,1-20 spelers, 20 minuten.

Laat je fantasie en creativiteit de vrije loop met het spelletje Story cubes. Dobbel met de stenen en bedenk een verhaaltje bij de plaatjes die je ziet. Zo simpel zijn de Story cubes. 

Lees ook: 5 leukste spellen voor kinderen vanaf 4 jaar.

Bordspellen voor 7 – 10 jarigen

Speedcups

6-99 jaar, 2-4 spelers, 15 min.

Iedere speler krijgt 5 gekleurde bekers. In het midden ligt een stapel kaarten. Iedere ronde draait een speler de bovenste kaart om, vervolgens is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk de kleuren van je bekers in dezelfde volgorde krijgt als op het plaatje van het omgedraaide kaartje. Ben je als eerste klaar dan druk je op de bel.

Speedcups is echt zo’n spel waarbij kinderen het vaak winnen van de ouders. Kinderen zijn vaak sneller. Het is een luchtig spel waarbij vaak veel gelachen wordt. Ideaal voor families.

Machi-Koro

7-99 jaar, 2-4 spelers, 30 min.

machi_koro

Machi-Koro is zowel een kaart als dobbelspel. Het is leuk en snel te leren, daarom zeer geschikt als spel voor het gezin. 

In het spel ga je allemaal een stad bouwen, waarbij je zorgt voor banen en vermaak. Je koopt kaarten waarop gebouwen staan en een nummer. Wanneer het nummer wordt gegooid mag je de actie van die kaart doen. Dat kan geld pakken zijn, maar soms ook een gebouw of geld van een ander. 

Bordspellen vanaf 10 jaar

Kingdomino

8-99 jaar, 2 tot 4 spelers, 20 minuten.

Met kingdomino speel je domino maar net een beetje anders. Je hebt een kasteel waaraan je, je koninkrijk bouwt. Dit doe je door steeds tegels aan te leggen. Minstens één zijde van je tegel moet je laten grenzen aan hetzelfde landschap op een andere tegel. Op de tegels staan kronen. Je scoort punten door het aantal kronen te vermenigvuldigen met het aantal stukken landschap.
Wie de meeste punten heeft wint. 

Een leuk kort simpel spel voor het hele gezin. Wil je liever iets uitdagenders dan kun je ook kiezen voor queendomino. Dit spel is vergelijkbaar maar heeft iets meer regels. Ik heb eerder al een uitgebreidere review geschreven, waar je meer informatie vindt.

Azul

Azul

8-99 jaar, 2 tot 4 spelers, 40 minuten

In azul worden alle spelers tegelzetters in het mooiste paleis van Portugal. Je vormt patronen met de tegels om het paleis te versieren. Met deze patronen kun je extra punten scoren. 

Je speelt het spel in rondes die bestaan uit drie fasen. In de eerste fase kies je tegels met hetzelfde patroon uit. Vervolgens in de tweede fase ga je de tegels plaatsen in rijen van een tot vijf tegeltjes. In de laatste fase mag je vanuit de rijen die helemaal gevuld zijn één tegel op het tegelplateau plaatsen. Op het tegelplateau vorm je de patronen, die je dus extra punten kunnen opleveren. Degene met de meeste punten wint. 

Codenames

10-99 jaar, 2 tot 8 spelers, 15 minuten.

Codenames is een partygame, een spel voor grotere groepen dus. Toch is het ook prima te spelen met een kleiner aantal mensen. Je speelt in 2 teams. Ieder team gaat proberen om zo snel mogelijk de spionnen te vinden. Elk hoofd van het team geeft een aanwijzing door één woord te noemen dat van betrekking is op meerdere woorden op tafel. De teamgenoten proberen de woorden te raden en daarmee hun eigen spionnen om te draaien. Het team dat dit als eerste doet wint. Of het team dat de huurmoordenaar tegenkomt verliest. 

Lees ook: De 10 leukste familiespellen

Spellen voor volwassenen

Munchkin

12-99 jaar, 3-6 spelers, 90 minuten.

Munchkin is een parodie op het bekende dungeons & dragons. Iedere ronde klop je deur van de kerker open. Vindt je daar een monster dan zul je moeten vechten of vluchten. Of je hem kunt verslaan is afhankelijk van het niveau dat je hebt en of je genoeg wapens hebt. Mocht je het monster niet alleen aan kunnen dan kun je, je mede-spelers om hulp roepen. Win je van het monster dan krijg je een schat. Met mede-spelers moet je de schat vaak delen. Ook stijg je een level.

Je kunt elkaar ook dwars zitten door monsters te spelen tegen elkaar. Je mag ook vals spelen zolang andere het maar niet door hebben.
Heb je level tien bereikt dan ben je de winnaar. 

Exploding kittens NSFW (not safe for work)

18-99 jaar, 2-5 spelers, 15 minuten

In deze versie van exploding kittens kom je behoorlijk expliciete plaatjes tegen. Maar dat maakt het spel misschien wel nog leuker.

Je neemt steeds een kaart totdat je  één exploderende kitten tegen komt. Dan heb je meteen verloren. Het spel kan hierdoor razendsnel afgelopen zijn. De overige kaarten gebruik je om jezelf te verdedigen, aan te vallen, een beurt over te slaan of katten af te leiden.  Grappig spel met hele leuke woordgrapjes.


Wij spelen voornamelijk in de herfst, winter en op vakantie spellen. Als we veel tijd voor elkaar hebben. Eerlijk gezegd is het wel minder geworden nu we 2 kinderen hebben die onze aandacht vragen. Toch proberen we er nog tijd voor te maken.
Het lijkt me dan ook heel leuk als ze wat ouder zijn en we allemaal aan tafel een spelletje kunnen spelen. Dat is wat mij betreft toch wel de droom. Dat er in de werkelijkheid waarschijnlijk geschreeuwd gaat worden en er misschien wel ruzie komt, vergeet ik nog maar even. Voor nu spelen we dus lekker met zijn tweeën bordspelletjes en binnenkort ga ik Nijntje te voorschijn halen om samen met meneertje te spelen.

Welke bordspellen vindt jij het leukst om cadeau te doen tijdens de feestdagen? Ik lees je antwoord graag in de reacties.

De links in deze post zijn affiliatelinks naar bol.com. Bedankt voor je steun!

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.