review everdell

Vanaf nu probeer ik iedere maand een bordspel uit te lichten, omdat het die aandacht verdiend. Het is het spel dat we net wat vaker hebben gespeeld de afgelopen maand en daarom meer dan de moeite waard is om een review van te schrijven.

We trappen af met een knaller: een review van Everdell

Review Everdell

1-4 spelers, 80 minuten, 13-99 jaar

Doel van het spel:

In Everdell volgen de seizoenen elkaar mooi op. Tijdens de seizoenen moet er gewerkt worden en is het tijd om nieuwe steden te bouwen. Dat is precies wat wij gaan doen. Je speelt de leider van een groep beestjes. Je gaat in een jaar tijd gebouwen bouwen, nieuwe beestjes ontdekken en events organiseren. De speler met de meeste punten in zijn stad wint.

Spelverloop:

Per beurt kan iedere speler kiezen uit drie acties:

1. Een werker plaatsen.

Je begint het spel in de winter met 2 werkers. Hoe verder je in de seizoenen bent hoe meer werkers je krijgt.  Deze kun je plaatsen op de locaties op het bord of kaarten. Op de locaties met een gesloten ring mag maar ‘e’en werker staan. Dit is van cruciaal belang, omdat de werker pas terug gaan wanneer het seizoen is afgerond. Je kunt elkaar hier behoorlijk dwars mee zitten.
Wanneer je het beestje op de locatie zet voer je de bijbehorende actie uit.

2. Een kaart spelen.

Met de kaarten bouw je een stad. Deze stad bestaat uit beestjes en gebouwen. Wanneer je stad 15 kaarten bezit is deze vol en kun je niets meer bouwen. Je mag een beestje gratis bouwen zodra je het bijbehorende gebouw in je stad hebt liggen. De kaarten zijn op het eind van het spel punten waard, maar kunnen je tijdens het spel ook wat opleveren bijvoorbeeld grondstoffen.

3. Je klaarmaken voor het volgende seizoen.

Nu mag je, je werkers terug halen en krijg je nieuwe werkers. Je begint het spel in de winter en speelt tot de volgende winter. Ieder seizoen gaat er een effect af, zo krijg je er in de lente een werker bij en activeren alle kaarten met een groen blad in je stad.

review everdell

Einde van het spel

Het spel eindigt zodra alle spelers geen zetten meer kunnen doen. Dat kan zijn wanneer je stad vol zit of wanneer je geen grondstoffen en werkers meer hebt die je kunt inzetten. Het kan zo zijn dat jij eerder klaar bent met het spel dan je tegenspelers. Iedere speler mag zijn spel afmaken tot hij niet meer kan. 

Hoe denk ik over Everdell?

Allereerst is dit een waanzinnig mooi spel om te zien. De artwork is fantastisch! Wij hebben de collector’s editie en daarin zijn de grondstoffen en muntjes ook nog eens extra mooi. 

Ik hou zelf enorm van worker placement spellen zoals ook Everdell is. Dit spel heeft ontzettend veel mogelijkheden door de vele kaarten. Ik heb het spel een aantal keer moeten spelen voor ik wist welke kaarten naar mijn idee het beste zijn en voor ik een duidelijke strategie had. Het is echt een strategisch spelletje waarbij je elkaar ook dwars kunt zitten. Dat maakt het extra spannend om te spelen. 

Mocht je nog opzoek zijn naar een origineel bordspel om cadeau te geven, dan is Everdell absoluut een aanrader. Wij hebben zelf de Engelstalige versie, maar er is ook een Nederlandse versie te koop.

Mocht je na een keer spelen net zo enthousiast zijn als ik ben in deze review van Everdell. Er zijn inmiddels ook een aantal uitbreidingen beschikbaar. Deze zal ik binnenkort op mijn blog reviewen.

Veel speelplezier!

Dit artikel bevat een affiliatelink naar bol.com. Bedankt voor je steun!

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.