Colt Express

Het bordspel van de maand Colt Express is er eentje die we al een aantal jaar thuis hebben. Het is het spel dat we kochten toen we voor het eerst naar Spiel gingen en daar een proefrondje speelden. We waren beide direct verkocht, door de makkelijke speelbaarheid en de lol die het met zich mee brengt


Review Colt Express

10-99 jaar, 2-6 spelers, 30 minuten

Doel van het spel:

In Colt Express speel je dat je een trein gaat beroven. Dit doe je op hetzelfde moment als de andere bandieten. Het doel is om de rijkste bandiet te zijn op het einde van het spel.

Spelverloop:

Het spel speel je in 5 speelronden waarvan iedere ronde uit 2 fases bestaat.

Je begint met het kiezen van een karakter. Ieder karakter heeft een speciale eigenschap. Zo raapt Cheyenne gelijk het geld op, wanneer ze je slaat en kan Tuco door het dak heen schieten. 

Fase 1: 

Dit is de planningsfase. Iedere speler speelt 2-5 actiekaarten in deze fase. Dit doe je om de beurt en je legt ze op de kop of met de bovenzijde boven als de rondekaart dat voorschrijft. Je kunt ervoor kiezen om in plaats van een kaart te spelen 3 nieuwe kaarten te pakken. 

Fase 2:

Dit is de actiefase. De acties op de kaarten worden in volgorde uitgevoerd. 

Je hebt verschillende acties staan op de actiekaarten:

  • Schiet een speler in de wagon naast je of op het dak
  • Sla een speler 
  • Verplaats opzij eb omhoog/omlaag en verplaats
  • Verplaats de Marshall
  • Geld pakken

Het spel koop je bij onder andere bol.com.


Hoe denk ik over het spel?

Je speelt het spel in een driedimensionale trein dat geeft een leuke toevoeging en is weer eens wat anders dan op een bord. Naast de trein krijg je er ook decoratie stukjes bij zoals cactussen, zo komt de westernsfeer echt op tafel. De artwork is fantastisch en dat maakt het een genot om het spel op tafel te zetten.

Doordat je de acties eerst klaar legt en pas later uitoefent kunnen er chaotische situaties ontstaan. Situaties waarbij je bandiet in de lucht schiet en je geld mis grijpt doordat iemand anders je te slim af is geweest. Dit zorgt ieder potje weer voor een hoop gelach. 

Colt express is echt een familiespel, waar geluk de overhand voert ten opzichte van strategie.  lt geluk zit hem in welke kaarten je trekt en welke kaarten de andere spelers spelen.

Mocht je geen genoeg kunnen krijgen van dit spel, zijn er inmiddels ook 3 uitbreidingen te koop. Deze uitbreidingen voegen extra regels toe, die het spel nog uitdagender maken.

Veel speelplezier!

Dit artikel bevat een affiliatelink naar bol.com

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.