Boekenactiviteit: Heb jij misschien olifant gezien?

De boekenactiviteit ‘Heb je misschien olifant gezien?’ hoort bij het gelijknamige boek. Het is een activiteit die we met enige regelmaat hier thuis herhalen, omdat Meneertje hem zo leuk vindt. Ik heb hem eerder al eens op mijn instagram genoemd. En hij is ideaal om binnen te doen op druilerige middagen of buiten in het zonnetje. 


Deze maand doe ik via Instagram wederom mee met de kinderboekenchallenge van uitgeverij Lemniscaat. Iedere dag in Januari heeft een thema waarbij je een boek moet bedenken. Dit keer heb ik mezelf de extra uitdaging gegeven om bij de boeken ook een activiteit te bedenken. Vandaag is dag 2 en is het thema: lievelingsdier En laten we zeggen dat we voldoende olifanten in huis hebben om het een lievelingsdier te kunnen noemen. Wil je weten welk boek ik gisteren koos, kijk dan vooral even op mijn Instagrampagina.

Heb jij misschien olifant gezien? – David Barrow

Heb jij misschien olifant gezien? Is echt een onwijs grappig boek. Een olifant en een jongetje spelen samen verstoppertje. De olifant verstopt zich zoals kleine kinderen zich verstoppen, met het idee dat als ze zelf de ander niet zien de ander onmogelijk hen kunnen zien. De olifant zit achter een boom of in het bed onder de deken en het jongetje zoekt en zoekt.

Boekenactiviteit: Heb jij misschien olifant gezien?

Net zoals in het boek gaan we verstoppertje spelen. Op een beetje een druilerige middag verstopte ik wat holztiger dieren in de woonkamer. Verstoppen is een groot woord, want alle dieren waren goed zichtbaar verstopt. Net zoals de olifant in het verhaaltje. 

Meneertje (2 jaar) mocht de dieren gaan zoeken. Zo was hij gelijk fysiek bezig en kon hij zijn energie lekker kwijt. Want er werd echt gerend door de woonkamer zodra er een diertje was gevonden.

Vooraf maakte ik een kaart met daarop stickers van de verschillende dieren die Meneertje kon gaan zoeken. deze mocht hij doorstrepen als hij er eentje had gevonden.
Als je goed kan tekenen is tekenen misschien makkelijker, want ik moest behoorlijk zoeken naar goede stickers 😉

Als je kindje kan lezen kun je de naam van het dier opschrijven, maar zover zijn we hier thuis nog lang niet. En ik kreeg op Instagram nog de tip om foto’s van de dieren te maken en deze uit te printen op kaarten. Ik had hier zelf helemaal niet aan gedacht, terwijl ik die kaarten dus gewoon heb liggen. 

Meneertje vond het zoeken naar de dieren echt geweldig! De dieren werden zorgvuldig op de stickers gelegd (daarom zouden foto’s ook wat handiger zijn ;)) en vervolgens afgestreept. De link met het boek werd niet echt gelegd, maar dat geeft niet. We hadden vooraf het verhaaltje gelezen en achteraf nogmaals. Maar achteraf kon hij eigenlijk niet wachten om nog een keer de dieren te gaan zoeken. En toen de panda niet meer op dezelfde verstopplek stond had ik het niet goed gedaan volgens hem.

We hebben de activiteit inmiddels al een aantal keer herhaald en hij blijft onwijs leuk om te doen. Echt een aanrader om zelf te proberen.

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.