Ik heb lang getwijfeld over de traktatie van Meneertje. Ik wilde eerst tweedehands duplo trakteren, maar door het Coronavirus ben ik een tijdlang niet bij de kringloopwinkel geweest om extra duplo te halen. En op marktplaats vond ik het steeds te duur. Vorig jaar trakteerde we uitdeelboekjes en je kunt hier lezen hoe we deze toen inpakten.
Uiteindelijk kwam ik in de action boekjes tegen die wel heel goedkoop waren en ik daarom niet kon laten liggen. En zo hadden we dit jaar wederom een boeken traktatie met een DIY boekenkastje van karton, om het trakteren extra leuk te maken.


Boeken traktatie in een DIY boekenkastje van karton

Benodigdheden per traktatie:

 • Uitdeelboekjes van de action of deze via bol.com
 • Zwarte stift
 • Kraftpapier
 • 2 ballonnen 
 • Dubbelzijdig tape

Beschrijving traktatie:

Pak het boekje in. Kies een dier wat je wilt namaken en teken met stift de ogen, neus en mond. Plak met dubbelzijdig tape de ballonnen erop. Je kunt ze zo plakken dat het oren zijn, maar ook dat het strikjes zijn of juist de slurf van een olifant. 

Nu moest de traktatie nog leuk worden weggebracht vond ik. Bij Zusje had ik een ijskraampje gemaakt en dit keer wilde ik een boekenplank maken. Dat leek me wel heel leuk.

Benodigdheden voor het DIY boekenkastje:

 • Kartonnen doos + wat extra kleinere kartonnen doosjes
 • Wc-rolletjes
 • Lijm
 • Inpakpapier
 • Lijmpistool
 • Schaar

Stappenplan DIY boekenkastje:

Stap 1:

Ik knipte de kartonnendoos zoals op de foto. De achterkant is echt een flink stuk hoger dan de voorkant.

Ik gebruikte een luierdoos. Deze had gaten aan de zijkant om hem makkelijker op te pakken. Dat maakt dat ik de zijkant niet helemaal in een rechte lijn kon knippen. Ik heb dit bij stap 2 opgelost.

Stap 2:

Ik heb de doos ingepakt met vrolijk papier.

Ik heb alles ingepakt met vrolijk papier. Hierdoor zag je niets meer van de gaten in de zijkant. Ik heb zelf eerst gelijmd, maar achteraf had ik beter enkel plakband kunnen gebruiken. Want als je goed kijkt kun je lijmhobbels zien. Niet heel erg storend, maar het was netter geweest zonder die hobbels.

Stap 3:

Ik plaatste doosjes en wc-rolletjes als versteviging en om verschillende niveaus te maken.

Ik wilde 3 niveaus maken. De wc-rolletjes heb ik door de helft geknipt. Bij stap 5 heb ik de wc-rolletjes pas vast gelijmd. De doosjes lijmde ik hier al vast met het lijmpistool.

Stap 4:

Ik knipte een stuk karton (van dezelfde luierdoos) zodat hij precies in de doos paste. En pakte deze in met inpakpapier om hem zo op de doosjes te lijmen.

Het stuk karton valt net over de doosjes heen.

Stap 5:

Nu lijmde ik de wc-rolletjes op de juiste plek en herhaalde stap 4.

Ik herhaalde stap 4 nogmaals, zodat de wcrolletjes ook bedekt werden met een mooi ingepakt stuk karton.
Nu was mijn DIY boekenkastje van karton klaar.

De boeken traktatie in het DIY boekkastje van karton
De boeken traktatie in het diy boekenkastje van karton

Met de boeken traktaties erin is het DIY boekenkastje helemaal af.


Ziet de traktatie er zo niet uit als een feestje? Meneertje zelf vond van wel, want hij riep de hele tijd dat de cadeautjes voor hem waren. Aan de gezichten op de foto’s van het kinderdagverblijf te zien, was deze boeken traktatie met DIY boekenkastje van karton een succes.

We hebben het kastje vervolgens gebruikt om de boeken op de slaapkamer van Meneertje in te zetten. Zo kan hij goed de voorkant van de boeken zien en kan hij zelf gemakkelijker een verhaaltje uitkiezen voor het slapengaan.

boeken traktatie & DIY boekenkastje van karton

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.