Boekactiviteit: de Neehoorn en de slangzaam

Al weken vroeg mijn zoontje om de slangzaam, het nieuwe boek van de NEEhoorn. Meneertje vraagt eigenlijk nooit ergens om (behalve om snoepjes ;)). Maar meermaals zei hij “Ik hoop echt dat ik de slangzaam krijg”. 
Het is kinderboekenweek en dat vond ik wel een mooi moment, om het boek cadeau te doen. En heel leuk om gelijk een boekactiviteit bij de NEEhoorn en de slangzaam te maken. 

In dit artikel maak ik gebruik van een affiliatelink.

Recensie De NEEhoorn en de slangzaam

Ik was erg benieuwd of dit boek net zo leuk zou zijn als het eerste deel over de NEEhoorn. Alle personages uit het eerste deel komen weer lang. De KUS-m’n-KONT-hond die overal lak aan heeft, de WAT-beer die vooral niet luistert, de bazige WELLES-prinses en natuurlijk de dwarse NEE-hoorn. 

In het tweede deel ontmoet de NEEhoorn de Slangzaam. Een slang die zich vreselijk verveelt en alles heel langzaam doet. De NEEhoorn stelt allerlei spelletjes om te doen, zodat de Slangzaam zich niet meer zo verveelt. Maar de Slangzaam vindt het allemaal niets. 

De NEEhoorn raakt geïrriteerd en gaat naar de top van de wonderlijke vulkaan. En daar geniet hij van een prachtig uitzicht. Aan een toevallig voorbijvliegende Kaboutervogel, vraagt hij om zijn vrienden te halen. En zo gebeurt het dat alle vrienden, inclusief de Slangzaam, bovenaan de wonderlijke vulkaan staan. 

Ik vind de illustraties van Astrid Henn, dromerig en lieflijk door al dat zachte roze en licht blauw. Het uitzicht op de wonderlijke vulkaan is maar liefst vijf pagina’s breed en dat is echt een uitzicht om bij weg te dromen. Echt prachtig, om zelf ook even goed naar te kijken 

Het boek geschreven door Marc-Uwe Kling, zit net als het eerste deel weer vol leuke taalgrapjes. Absoluut heerlijk om voor te lezen en aan het gegniffel van mijn kleuter te horen vond hij hem weer enorm grappig. 
Achterin het boek vind je nog wat pagina’s om het vervelen tegen te gaan zoals een spelbord en een pagina vol met grappige dierennamen als de Koolmeesterdief, met de uitdaging om hier zelf verhalen mee te verzinnen. 

Het spelbord hebben we direct even uitgeprobeerd. Het is een simpel ladderspel maar heel erg leuk. Uiteraard won mijn kleuter en dat werd door hem even uitvoerig gevierd. 

Vind ik het boek net zo leuk als het eerste deel? Als ik eerlijk ben niet. Maar dat wilt niet zeggen dat het geen vermakelijk boek is. Dat is het absoluut. Vooral door de taalgrapjes. Vertaler Jaap Robben heeft echt geweldig werk geleverd.

Boekactiviteit bij de NEEhoorn en de Slangzaam. 

Boekactiviteit: de Neehoorn en de slangzaam

Mocht je, je na het lezen en spelen van het boek nog steeds vervelen. Dan is de boekactiviteit bij de NEEhoorn en de slangzaam misschien een leuk idee om te doen. Ik hield het heel erg simpel dit keer. Want we maakten een slang, zoals ieder kind wel eens een slinger gemaakt heeft.

Je hebt nodig:

  • Rood en Geel papierstroken
  • Lijm 
  • Wiebeloogjes 

De Slangzaam heeft een gele kop en dus beginnen we met geel. Je lijmt de uiteinden van een strook aan elkaar vast, vervolgens steek je er een strook doorheen en lijmt wederom de uiteinden vast. Zo ga je door tot je tevreden bent over de lengte of simpelweg geen zin meer hebt 😉 Op de gele kop lijm je de wiebeloogjes en eventueel nog een slangentong. Zo heb je een prachtige zelfgemaakte Slangzaam. 

Mijn kleuter vond het echt heel leuk om te doen. En zelfs mijn peuter was heerlijk bezig met het knutselen. Ze hadden soms wat hulp nodig bij het lijmen, maar eigenlijk konden ze het knutselen helemaal zelf. Leuk om te doen op een saaie zondag vol verveling. 

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.