Yes yes yes! Mijn blog bestond gisteren precies 2 jaar en daar ben ik super trots op. Van het weekend heb ik daarom ook een super leuke winactie, maar vandaag geef ik gewoon iets weg wat je allemaal kunt downloaden. Ik ben al een tijdje bezig met het maken van leuke printables voor peuters. Ik merkte dat Meneertje het geweldig vind als we soms een activiteit doen, waarbij hij zich goed moet concentreren. Zoals knippen, stickeren of stempelen. Ik maakte onder andere prachtige printable woordkaartjes.
En jij kan ze downloaden, gratis en voor niets! Je hoeft je zelfs niet in te schrijven voor een nieuwsbrief ofzo 😉


Printable woordkaartjes

Woordkaartjes gebruiken we om de woordenschat te vergroten. Dit doen we op verschillende manieren en verschillende niveaus. Deze activiteiten heb ik afgekeken van het prachtige boek ‘The montessori toddler’ van Simone Davis

Niveau 1: Woordkaartjes laten zien en benoemen wat erop staat.

Dit doe ik bij zowel Zusje (1 jaar)  als Meneertje (2 jaar) op dit moment. Zusje zegt nog geen woorden na, maar Meneertje doet dat wel. Ik laat er meestal per keer een stuk of 5 zijn. Als het er meer zijn, wordt het een beetje teveel.

Niveau 2: Woordkaartjes laten matchen.

Dit doen we alleen als we een matchend voorwerp of kaartje hebben. Op de dierenkaartjes die je vandaag gratis kunt downloaden laat ik Meneertje een speelgoed dier leggen. Voor Zusje is dit nog te lastig.
Met Zusje doe ik dit met foto’s van dezelfde voorwerpen. Zo heb ik een set kaartjes gemaakt met foto’s van de holztiger dieren. Toch is dit voor nu nog behoorlijk pittig.
In beide gevallen leg ik niet veel kaartjes neer. Voor Zusje maximaal 3 en voor Meneertje een stuk of 5.

Niveau 3: Woordkaartjes benoemen wat erop staat.

Dan vraag ik Meneertje om het dier te benoemen op het kaartje of het geluid van het dier na te doen. Ik doe dit enkel als ik zeker weet dat hij het antwoord hier op weet. Als hij een verkeerd antwoord geeft, zeg ik zelf gewoon het goede en laat ik zijn antwoord nog eens zien. 

In het boek ‘the montessori toddler’ staan er nog een aantal niveaus tussen beschreven. Voor ons werken de niveaus die ik nu benoem. Maar wil je hier echt flink mee aan de slag, dan is het bekijken van de montessori methode zeker aan te raden. 


Ik vind de kaarten echt prachtig geworden. Ik heb ze geprint op wat dikker papier en gebruik ze door ze in een kaarthoesje te stoppen. Je kunt ze natuurlijk ook lamineren dan blijven ze wat steviger. De kaarten zijn lekker groot en dat is fijn voor de kinderen. 

Mocht je de gratis printable woordkaartjes gedownload hebben, dan zou ik het super leuk vinden om in een reactie te lezen wat je van de kaarten vindt. Wat ik ook heel leuk vind is als je een foto deelt van het spelen met de kaarten via instagram. Vergeet me dan vooral niet te taggen, want anders zie ik het natuurlijk niet. Ik ben super benieuwd wat jullie ervan vinden.
En vergeet natuurlijk niet om zaterdag even te kijken wat de winactie is.

printable woordkaartjes

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.