kinderboeken herfst

Herfst is misschien wel mijn favoriete seizoen, al was het maar omdat ik jarig ben in de herfst. De herfst laat mij de vergankelijkheid van het leven zien (klinkt een beetje te serieus zo ;)). Hoe dan ook hou ik van de herfstbladeren die vallen, de prachtige herfstvondsten die je overal kunt vinden. Ik vind het een heerlijk seizoen. We blijven net iets vaker binnen en lezen de mooiste prentenboeken over de herfst.


Vandaag deel ik de mooiste prentenboeken over de herfst, daarvoor maak ik gebruik van affiliatelinks. Niet alle boeken zijn in mijn bezit, maar gelezen heb ik ze wel allemaal. De bibliotheek is zo fijn om nieuwe boeken te leren kennen, want boeken zijn duur. Maar eerlijk is eerlijk we bezitten een aardig aantal prentenboeken.

Prentenboeken over de herfst

Het is herfst – kijk- en zoekboek – Rotraut Susanne Brenner

Er is zoveel te zien in dit boek. Er valt werkelijk van alles te ontdekken. Het is geen zoekboek in de traditionele zin, waarbij je plaatjes krijgt die je kunt gaan zoeken. Op de achterkant staan tafereeltjes die je kunt ontdekken. En er staan vragen zoals ‘Met wie zou Elke toch telefoneren?’ en in de platen kun je het antwoord ontdekken.
Heel leuk voor de oudere kinderen, voor mijn kinderen is dat nog wat te moeilijk. Wel vind Meneertje (2 jaar) het leuk om de vos en de papegaai te zoeken. En de grote pompoen aan te wijzen. Zusje (1 jaar) vindt het allang prima als we gewoon wat woordjes oefenen. 

Echt een mooi boek dat hier de komende jaren nog wel flink gebruikt zal worden. 

Herfst – Gerda Muller

Een kartonnen boekje zonder tekst, maar met prachtige herfst plaatjes. Er wordt gespeeld met blaadjes en door de regen gelopen. Hele bekende tafereeltjes voor kinderen. Leuk om samen door te bladeren en dan de kinderen laten vertellen wat ze zien. 

Bosdieren – kijk- en voelboek – Fiona Huisman

Een mooi boekje voor de kleintjes. Op de prachtig gekleurde pagina’s staan dieren waarvan je het vachtje kunt voelen. Zo prikt de egel, maar is de beer heerlijk zacht. Ook staat er een klein verhaaltje in, om voor te lezen. Vooral Zusje (1 jaar) vindt dit boek prachtig.

Bezoek het bijzonder bos van beer – Rachel Piercy

Eerlijk gezegd is dit een boek voor alle seizoenen, maar de herfstplaten vind ik het mooist. En eigenlijk is dit boek gewoon GEWELDIG MOOI! Alleen de omslag al is prachtig met gouden folie en je kunt direct van alles zien. Freya Hartas is verantwoordelijk voor de prenten en daar heb ik geen woorden voor. Er valt op iedere plaat enorm veel te zien. Iedere dubbele pagina staat vol met dieren, bloemen en planten. Het maakt je bewust van hoeveel leven er in het bos leeft. Maar ook welke gebruiken en activiteiten er bij de seizoenen horen.

Rachel Piercy schreef de teksten bij de platen. Deze zijn poëtisch en laten je nog wat beter kijken naar de platen. En die platen spelen echt de hoofrol in dit boek. Echte kunstwerken die ik graag aan de muur van de kinderkamer zou hangen.

Op de laatste bladzijden van het boek staat een natuurspeurtocht. Het spoort je aan om naar buiten te gaan en op zoek te gaan naar de dieren, bomen en bloemen die je eerder in het boek zag staan.

Wat mij betreft een pareltje.

Bobbi naar het bos – Ingeborg Bijlsma & monica maas

Gekregen als traktatie als miniboekje en daarom ideaal om mee te nemen in de tas, als we erop uit gaan. Ideaal als je ergens even moet wachten met de kinderen. Een klein verhaaltje op rijm over Bobbi die tijdens de herfst naar het bos gaat. En dat is heel leuk!

Dikkie dik in het bos – Jet Boeke

Dit is een boekje met kartonnen flapjes. Achter ieder flapje kun je een dier vinden dat in het bos woont. Gewoon een simpel leuk herfstboekje.

De vier kaboutertjes in de herfst – Marianne Busser & Ron Schröder

Dit boek heb ik geleend bij de bibliotheek en moest wel op dit lijstje. Een heerlijk boek op rijm, over vier kaboutertjes tijdens de herfst. Verhaaltjes op rijm hebben een bepaalde aantrekkingskracht op Meneertje en dus hebben we de verhaaltjes al heel vaak voor gelezen. Een leuke extra is dat er op iedere pagina een paddenstoel verstopt staat.

De blaadjesdief – Alice Hemming

Het themaboek van de kinderboekenweek 2022. Zo populair dat hij razendsnel uitverkocht was, maar gelukkig kon ik hem lenen bij de bibliotheek. Hij gaat over Eekhoorn. En eekhoorn is hartstikke boos! Gisteren lagen er overal prachtige blaadjes onder zijn boom. Maar vandaag? Vandaag zijn er een paar weg! Die zijn vast gestolen door de blaadjesdief!
Het boek is erg grappig en laat de wisseling van de seizoenen heel mooi naar voren komen.

De Herfst van kleine gans – Elli Woollard & Briony May Smith

Een hele zomer lang, speelde kleine gans. Ze zwom en ze genoot. Ze werd sterk en groot. Maar toen begonnen de bomen te verkleuren en voelde ze dat er iets stond te gebeuren. Kleine gans vraagt al haar vriendjes wat zij doen als het herfst wordt. Maar hetzelfde doen, lukt niet of voelt niet goed. Als ze een vlucht ganzen over ziet trekken, weet ze wat ze moet doen. Een heerlijk seizoensverhaal op rijm, precies zoals ik fijn vind om voor te lezen. En de illustraties zijn echt prachtig.


Ik heb de afgelopen 2 jaar al vaker over boeken geschreven, want voorlezen is iets dat we dagelijks doen. De volgende blogs staan al online:


Deze blog zal regelmatig worden aangepast. Want de bedoeling is dat er alle seizoensboeken voor baby’s, dreumesen & peuters komen te staan. Voor nu enkel nog bijzondere kinderboeken voor de herfst voor kinderen van 0 -3 jaar , maar ik ben al begonnen met het inslaan van wat winterboeken. Dus deze komen er binnenkort ook aan. 

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.