alfabet charlotte dematons

Hoe kun je beter kalm aan doen dan je verliezen in een heerlijk zoek- en kijkboek? Ik heb een grote liefde voor dit soort boeken. Het geeft me altijd een heerlijk kalm gevoel, wanneer ik in de volle platen opzoek ga naar een bepaald voorwerp. Ik besloot dit keer voor een boek te gaan wat ik niet al te vaak deel, maar wel regelmatig erbij pak. Ik heb het over ‘Alfabet’ van Charlotte Dematons uit. Haar boeken ‘Nederland’ en ‘De gele ballon’ vond ik ook al fantastisch mooi en eerder schreef ik al een review over die boeken.


Disclaimer: Ik maak in dit artikel gebruik van affiliatelinks.

Review Alfabet – Charlotte Dematons

Het boek bestaat uit 26 kijkplaten zonder tekst. Voor iedere letter is er een plaat gemaakt. Op die plaat vind je allemaal voorwerpen, dieren, bloemen, planten die met een bepaalde letter beginnen. En dat maakt dit boek juist zo leuk en origineel. 

Het is absoluut een zoekboek, maar echt een ander zoekboek dan je gewend bent. Wanneer je naar de plaat kijkt van de letter A dan zie je dus allerlei woorden afgebeeld staan die beginnen met de letter A. Je ziet Apen, een Achtbaan, een Ambulance, maar ook werkwoorden zoals Afwassen of afscheuren. Het is echt een genot om alle woorden die afgebeeld staan te ontdekken. En dit is een uitdaging voor groot en klein. 

review charlotte dematons
Detail letter P (illustratie charlotte dematons)

De oudste kijkt mee naar de platen en noemt op wat voor hem herkenbaar is. Wanneer ik alleen ga kijken ben ik echt minutenlang met een plaat bezig, zonder dat ik alle dingen die erop staan weet te benoemen. Het kijken naar de platen is voor mij een mindfulness oefening. Ik kan me er echt helemaal in verliezen. 

Het is zelfs fijn dat de platen van de letters als x of y, leger zijn doordat er minder woorden met die letters bestaan. Zo kende ik van de X maar één woord niet en dat voelde als een kleine overwinning. 

Naast dat alle letters afgebeeld staan. Heeft Charlotte Dematons ook een letterdief getekend. Hij neemt van bijna elke bladzijde een voorwerp mee. Het is leuk om te ontdekken welk voorwerp hij nu weer mee heeft genomen. Ook de letters zelf zijn verstopt. 
Daarnaast heeft ze ook in dit boek weer plaatjes gestopt van kinderhelden als jip en janneke, superman of asterix. 

review alfabet charlotte dematons
De app laat precies zien welke woorden er staan afgebeeld.

Bij dit boek hoort ook een website en een app. Via de app en de website kun je ontdekken welke woorden er allemaal staan afgebeeld. Leuk om te controleren of je het goed hebt of wanneer je gewoon nieuwsgierig bent naar hoe een bepaald dier of voorwerp heet.


Mijn eindconclusie is dat Charlotte Dematons het wederom voor elkaar heeft gekregen. Alfabet is een meesterwerk! Ik kan mezelf voorstellen dat je als Juf of Meester dit boek in je klas gebruikt om de woordenschat van kinderen te vergroten, maar dat is absoluut als ouder zijnde ook een goed idee. Wederom een prachtig boek om cadeau te geven of gewoon heerlijk voor jezelf te kopen. 

Je koopt het boek bij je lokale boekhandel of gewoon via bol.com.

Letters schrijven of zoeken

De activiteit bij dit boek moest natuurlijk te maken hebben met letters. Nu is de oudste heel erg bezig met het schrijven van zijn naam en andere letters. Dus wilde ik hem daarmee laten oefenen. De middelste is nog niet zo ver. Daar bedacht ik ook een activiteit voor.

Letters schrijven

In een laag bakje deed ik wat zout. Ik gebruikte een stokje van de adventskalender van grapat als pen, maar vingers of een stokje werken niet zo goed. Ik legde wat letters voor Meneertje klaar en liet hem de letters natekenen.

Zusje wilde dit eigenlijk ook doen. En die maakte vervolgens tekeningen in het zout. Ik had voor haar dus geen andere activiteit hoeven te bedenken 😉

Letters zoeken

Voor Zusje had ik bedacht dat letters herkennen voldoende moeilijk zou zijn. We legden het boek Alfabet open op een letter en zochten daar de bijbehorende letter K bij. Vervolgens vroeg ik haar om alle K’s uit te zoeken. Simpele activiteit, maar moeilijk genoeg. Zusje vond het overigens niet echt leuk om te doen. Zij houdt ook helemaal niet van dit soort schoolse activiteiten. Meneertje hielp haar daarom snel en vond dit juist wel heel leuk om te doen.

De foto’s maakte ik toen ze niet thuis waren, omdat we de activiteiten in de ochtend met mega slecht licht deden. De review schreef en postte ik op 4 juli 2020 al eens.

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.