Pompoms, pompons of kleine pluizige balletjes zijn echt super fijn speelmateriaal. Het maakt niet zoveel uit hoe je ze noemt. Wij doen er heel veel activiteiten mee. En komen de pompons inmiddels op de gekste plekken in ons huis tegen. Ik geloof dat de convectorput er vol mee zit en laatst viste ik er eentje uit de luier van Zusje. 
De pompon activiteiten die we er mee doen heb ik even op een rijtje gezet.


Voordat ik de activiteiten ga benoemen wil ik er wel bij zeggen dat toezicht houden echt wel nodig is. Bij mij verdwijnen de pompons regelmatig in de mondjes van mijn kinderen. En dus is het belangrijk om er bij te blijven. 

Pompon activiteiten

Pompons in de garde

pompoms in de garde

In de originele post noemde ik dit een feestje met pompoms. Want een feestje wordt het. De pompoms liggen bij ons standaard overal na het doen van deze activiteit. Je doet wat pompoms in een garde en laat je kindje ze er weer uithalen. Mijn beide kinderen gaan gewoon zwaaien met de garde, waardoor de pompoms er uit vliegen. Ik zie op instagram vaak filmpjes van deze activiteit waar kinderen ze er keurig uitpulken, nou die van mij doen dat dus niet. Maar ze hebben er zeker niet minder lol om. 

Pompoms in dennenappel

Pompons overbrengen versie 1

Stop de pompons in een bakje en zet het andere bakje ernaast. Laat zien hoe je met het schepje de pompons van het ene bakje naar het andere kunt overbrengen. Laat je dreumes vervolgens hetzelfde doen. Op mijn instagramaccount staat een filmpje dat deze activiteit precies laat zien.

Pompons overbrengen versie 2

pompom activiteiten

Deze versie van pompoms overbrengen is iets moeilijker. Je doet pompoms in een bakje of in mijn geval in een brownieschaal. Met een groot houten pincet (deze van grimms) of een simpele vleestang laat je, je kindje de pompoms oppakken en in een bakje doen. Dit is behoorlijk moeilijk voor kinderen. Een hele goede oefening voor de hand- oogcoördinatie. 

IJsblokjes en pompons

Pomponsoep

Pomponsoep is een hele simpele activiteit. En voor de koks onder ons super leuk. Mijn zoontje vindt koken geweldig en deze activiteit past daarom helemaal in zijn straatje.
Ik maakte voor hem wat recepten. En vervolgens was alles wat hij moest doen het juiste aantal gekleurde pompons in het pannetje doen, even roeren en de soep was klaar.
Heel leuk om zo te werken aan het herkennen van kleuren. 

Onderaan deze blog, deel ik een set printables met ondere andere recepten voor pomponsoepjes.

Pringlesbus hergebruiken met pompons

Pompons in drinkkarton stoppen

Pompon matchen

pompon activiteiten

De laatste activiteit die we sinds kort hebben toegevoegd is het matchen van pompons. En daarmee bedoel ik eigenlijk de pompons op de juiste plaats neerleggen. Dus de lege plaats op het plaatje vullen. Soms doe ik het op kleur en soms ook niet. Ik doe dit op wat blaadjes die ik zelf gemaakt heb, maar je kunt natuurlijk ook gewoon wat bolletjes op een wit papier tekenen. Mocht je interesse hebben in de plaatjes die wij gebruiken, dan kun je deze hieronder downloaden.


Onze pompoms komen allemaal van de Hema. Daar zitten ze in grote knutseldozen, waar ook van die mooie raggetjes (chenilledraad) in zitten.
Ooit deed ik een poging om ze zelf te maken van restjes wol, maar dat was zoveel werk dat het eigenlijk niet echt de moeite was. Dus kopen we ze lekker bij de Hema. 

Zoals beloofd vind je hieronder de gratis printables. In deze set zitten 4 pagina’s die je kunt printen, en wanneer je ze in een plastic hoesje doet of even lamineert kun je ze echt eindeloos blijven gebruiken. Of je moet gewoon wat vaker printen 😉

De mogelijkheden om te spelen met de pluizige balletjes zijn werkelijk eindeloos. Dit zijn bij lange na niet alle pompon activiteiten die je kunt doen. Van fantastische mandala’s maken tot ze verwerken in knutselwerkstukjes. Waar gebruik jij pompons voor? Ik ben benieuwd en lees je antwoord graag in de comments.

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.