gratis prentenboeken en voorlees apps

Nu we dankzij het coronavirus al 2 weken thuis zijn, is de tv en i-pad tijd inmiddels verdubbeld. Meneertje vind de i-pad echt geweldig en hoewel die echt nog niet dagelijks op tafel ligt hebben we er al een hoop getest. Ik heb zo’n 20 verschillende gratis apps geprobeerd, maar er zat een hoop bij waar hij nog te jong voor is of met een heleboel reclame. De 6 leukste gratis apps vanaf 1 jaar deel ik met jullie.


Khan academy

Ik ben zelf erg van van khan academy. Zonder khan academy was het behalen van mijn hbo diploma een stuk lastiger geweest. Uren heb ik geoefend met de lastige integraal berekeningen die ik niet goed onder de knie kreeg. En zelfs nu oefen ik Html en CSS op Khan academy. Toen ik zag dat ze een app speciaal voor kinderen hadden moest deze geinstalleerd worden.

Meneertje is nog wel wat jong voor deze app. Hij is geschikt vanaf 2 jaar. 

Voor nu gebruiken we de functie waarbij we samen leerzame liedjes zingen of een verhaaltje laten voorlezen. Maar ik gok dat ik deze app nog heel veel ga gebruiken in de toekomst.Zo zag ik een oefening waarbij je de letters moet overtrekken en heel veel rekenspelletjes.

Geschikt voor Android & IOS

Match it up 1

Match it up schrijft zelf dat ze helpen bij de ontwikkeling van de visuele waarnemingsvaardigheden en de cognitieve vaardigheden zoals categoriseren. Ouders kunnen helpen met het bevorden van taalvaardigheden door voorwerpen en kleuren te benoemen.
Match it up 1 is speciaal ontworpen voor kinderen vanaf 18 maanden. Je moet in de app twee identieke afbeeldingen zoeken. Er staan dan bijvoorbeeld een varken in het midden en eromheen zie je verschillende dieren en een varken. Dan moet je het varken naar het andere toe slepen.

Meneertje weet nog niet hoe hij moet slepen. We hebben het al een paar keer geoefend, maar deze app is voor nu nog te lastig.

Geschikt voor IOS

Find it

Find it  is van dezelfde makers als Match it up 1. Het is een simpel spelletje. Je ziet een hond die hallo zegt, vervolgens verstopt de hond zich achter een voorwerp. Je ziet dan enkel nog zijn staart of een stukje van zijn snuit. Je dreumes moet hem dan vinden en erop klikken, zodat de hond weer verschijnt.

Meneertje vindt dit heel leuk om te doen. Ik dacht eerst dat het te moeilijk was, maar dat viel eigenlijk wel mee. Hij had het na een paar keer voor doen zelf onder de knie.

Geschikt voor IOS

Baby spelletjes

Baby spelletjes bevat 8 spelletjes. Die in moeilijkheidsgraad varieren. Wij zijn op dit moment vooral fan van het spelletje waarbij bananen onder blaadjes verstopt zitten. Je moet dan op allerlei blaadjes klikken om te ontdekken of er een banaan onder zit. Vooraf zie je waar ze verstopt zitten, maar dat is voor nu nog te lastig. Het klikken alleen is leuk genoeg.

Geschikt voor Android & IOS

Kinder kleurboek

Deze app is van dezelfde makers als baby spelletjes. In de gratis versie krijg je 15 kleurplaten gratis. Wat ik mooi vind in deze app is dat je verschillende brushes kunt selecteren. Zo ziet je kind dat je met een potlood veel dunner kan kleren dan met een verfkwast bijvoorbeeld. Ook kun je er stickers in selecteren.

Een heel groot nadeel aan deze app is dat je niet buiten de lijntjes kunt kleuren. Maar mocht je dat zelf niet storen is het een prima app.

Geschikt voor Android & IOS

Leer mij woorden

Is de app die ik het meest gebruik. De gratis versie heeft foto’s van dieren. Wanneer je erop klikt hoor je het geluid en de naam van het betreffende dier. Wanneer je voldoende dieren bij naam hebt geleerd kun je een spelletje gaan spelen. Daarbij wordt er hardop gevraagd om het plaatje van een bepaald dier aan te klikken. 

De app komt het meest overeen met een activiteit die we vaak samen doen met kaartjes. Ik ben dan ook heel tevreden over deze app.

Geschikt voor IOS


Dit zijn wat mij betreft de 6 leukste gratis apps vanaf 1 jaar. Als je mij vraagt welke 2 apps je zou moeten installeren dan zijn het Khan academy en Leer mij woorden. Deze zijn het meest gebruikt en vind ik ook het meest toevoegen. 

Mocht je opzoek zijn naar leuke gratis prentenboeken en voorlees-apps dan kun je dat hier op mijn blog lezen.

 

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.