
Op mijn blog vind je een hoop Engelstalige termen zoals sensory, open ended of invitation to play. Loose parts is ook zo’n term dat al eens eerder voorbij gekomen is. Loose parts materialen zijn voor mij als wiskundige extra leuk om mee te spelen. Omdat ik ze heel veel gebruik om mee te leren tellen. En laatst heb ik ze zelfs ingezet tijdens mijn wiskundeles aan 1e klas vmbo. Dat geeft maar aan hoe veelzijdig het materiaal is. In dit artikel leg ik uit waarvoor je ze kunt gebruiken en welke loose parts materialen je vast al in huis hebt liggen.
Inhoud
- De theorie van loose parts
- Wat zijn loose parts?
- 50 keer loose parts die je vast wel in huis hebt
- Hoe start je met het spelen met loose parts
De theorie van loose parts
De theorie is bedacht door Simon Nicholson in 1971, waar hij in een artikel het volgende schreef:
‘In any environment, both the degree of inventiveness and creativity, and the possibility of discovery, are directly proportional to the number and kind of variables in it.’
Simon Nicholson (1971)
Simpelweg staat er dat hoe meer verschillende materialen er zijn, hoe meer kinderen kunnen spelen. Bovendien zegt de theorie van loose parts, dat speelmateriaal zonder specifieke speelwijze meer speelprikkels geven. Je wordt creatiever en meer vindingrijk door te spelen met losse onderdelen.
Wat zijn loose parts?

Loose parts zijn speelmateriaal die geen specifieke bedoeling heeft. Bijvoorbeeld deze ballen van grimms kunnen van alles zijn. Het kunnen ballen zijn maar ook ijsbolletjes, eieren of telmateriaal of sorteermateriaal. Zo kun je er dus meerdere dingen mee.
Loose parts behoren dan ook tot open ended spelmateriaal. Want open ended materiaal heeft ook geen specifiek speldoel. Van loose parts heb je gewoon meerdere stuks.
Grapat & Grimms zijn merken die op een duurzame wijze loose parts maken. Denk hierbij dus aan de eerder genoemde ballen, maar ook ringen en kegeltjes. Ze zijn prachtig, maar ook best wel aan de prijs.
Het fijne is dat je dat mooie materiaal helemaal niet nodig hebt om succesvol te spelen met loose parts. Er zijn in huis tal van loose parts te vinden.
50 loose parts materialen die je vast wel in huis hebt.
- Doppen
- Kurken
- Gordijnringen
- Wc-rolletjes
- flesvoedingschepjes
- Knopen
- Dennenappels
- Eikeltjes
- Stokjes
- IJsstokjes
- IJsvormpjes
- Cupcakevormpjes
- Keien
- Damstenen
- Dobbelstenen
- Pompons
- Raggetjes of chenilledraad
- Eierdozen
- Decoratie eieren
- Decoratie stenen (decoratie materiaal is sowieso vaak goed te gebruiken als loose parts)
- Lintjes
- Stukjes wol
- Takjes
- Veertjes
- Pionnen
- Klosjes
- Spoeltjes
- Belletjes
- Lepeltjes
- Bakjes
- Mandjes
- Potten
- Eierdopjes
- Wasknijpers
- Paperclips
- Lapjes stof
- Stenen
- Bloemen
- Bladeren
- Waxinelichtjes
- Verfrollers
- Kerstballen
- Decoratie ballen
- Koekjesvormpjes
- Theedoeken
- Pollepels
- Schelpen
- Munten
- Speelfiches
- Houten onderzetters
Onze persoonlijke favoriet zijn de ijsvormpjes die gebruikt worden als bomen en flatgebouwen, maar ook heel leuk zijn om mee te stapelen. En de lepeltjes van de flesvoeding worden hier ook voor van alles gebruikt. Ze worden gekookt als aardappelen, maar er wordt ook mee gegeten en gestapeld.
Hoe start je met het spelen met loose parts?
Kies 3 tot 5 verschillende dingen uit die je gaat verzamelen. Wat dat zijn maakt niet zoveel uit. Kijk goed naar de interesse van je kindje en laat daar de onderdelen op aansluiten.
Biedt de spulletjes aan in verschillende bakjes of in een bord met verschillende vakjes. Afhankelijk van de grootte van de spulletjes. Het is belangrijk dat je kindje het materiaal wel zelf kan pakken. Doe daarom zoveel losse onderdelen erin als dat je bereidt bent om op te ruimen 😉
De meeste kinderen gaan er vanzelf wel mee spelen en bedenken hun eigen spel. Sommige kindjes hebben wat aanmoediging nodig en deze kun je dus laten zien hoe je ermee kunt spelen. Soms kan het helpen om een dambord of placemat erbij te pakken, zodat er voor het kindje een afgebakend stuk ontstaat waar hij in kan spelen.
Ook bij een invitation to play zijn loose parts een goede aanvulling.
Tot slot zijn loose parts ook ideaal om mee te knutselen. De valentijnsplacemat die Meneertje knutselde is hier een goed voorbeeld van.
Mocht je nog wat inspiratie willen? Ik deelde eerder al de volgende activiteiten:
- Kinderboekenchallenge: Woordkunstenaar met loose parts
- Speeltip: 5 x een plakkende muur
- Kinderboekenchallenge: hartjes maken met een loose parts template
- Kinderboekenchallenge: Sinterklaasliedjes en spelen met loose parts
- Leerzame boekactiviteit over getalbegrip
Wij spelen thuis regelmatig met loose parts en heb dan ook wat houten speelgoed van Grapat aangeschaft, omdat ik het zelf zulk mooi materiaal vind. Ik wil alle regenboogkleuren compleet krijgen, maar vind het wel een behoorlijke investering. Het liefst doe ik mijn verzameling nog aanvullen met ander bijna gratis materiaal.
Welke loose parts materialen heb jij al in huis liggen? Het lijkt me leuk om de lijst aan te vullen dus deel vooral je tips in de comments.

Hey,
Wat heb je een super leuke inspirerende site!
Onze zoon is 1,5 en ik ben me aan het verdiepen in het spelen met loose parts.
Ik zag bovenaan dit artikel een hele leuke mand met kleine mandjes 😊 Kun je me vertellen waar je die hebt gekocht?
Groetjes Tjitske
Oh dankjewel 🥰
ik heb hem ooit via marktplaats gekocht en heb helaas dus geen idee waar hij daarvoor vandaan kwam.