sensory kerstactiviteiten

Kerstmis en sensory play zijn echt 2 van mijn favorieten dingen. Ik hou van Kerstmis. Niet van de verplichtingen of het regelen van alles wat eromheen zit, maar wel van de sfeer. Een kerstboom in huis, lichtjes, kerstmuziek, lekker warm binnen en heel veel samen. Dat is kerst denk ik wel voor mij. Oh en eten natuurlijk. Ik hou van lekker eten.
De laatste weken is het denk ik ook wel overduidelijk geworden dat ik van sensory play hou, mijn blog staat inmiddels vol met ideetjes. en ook mijn instagram staat er vol van. Dat er een post met sensory kerstactiviteiten moest komen was voor mij dan ook wel duidelijk. 


Jingle bells en magneten

sensory kerstactiviteiten

Deze activiteit is een oudje, want deze deed ik vorig jaar voor het eerst. Maar hij is zo leuk. Hij gaf onwijs veel speelplezier. Hij verdient echt een plaatsje in dit rijtje met sensory kerstactiviteiten.

De belletjes blijven vast zitten aan een magneet en dat maakt spelen extra leuk. Ik maakte zelf een magneetstick door een koelkastmagneet vast te lijmen aan een ijsstokje. Naast de zelfgemaakte magneetstokjes gebruikt ik ook wat vishengels met magneten van ons visspelletje. 

Alle belletjes gingen in een bakje met wat linten en andere loose parts. Met het magneetstokje en de vishengel konden de belletjes er worden uitgevist. 

Kerstsoepje

Waterplay is misschien wel de meest simpele van alle sensory kerstactiviteiten. Ik weet bijna zeker dat je alles ervoor al in huis hebt. Bovendien zet je het binnen 2 minuten klaar. 

Dit keer was ik de kleurstof kwijt, iets met zwangerschapsbrein 😉 Maar ik wilde wel een gekleurd soepje maken dus heb ik gewoon een klein beetje acrylverf gebruikt om rood gekleurd water te krijgen. 

Ik zette verder bakjes neer waarin ik pomponnetjes, kleine kerstballetjes, foamballetjes en glitters deed. De kinderen mochten zelf de bakjes in de soep doen, zodat ze zelf konden bepalen wat voor gevulde kerstsoep ze zouden maken. 

Ze hebben hier allebei ongeveer een half uurtje mee gespeeld. Zusje iets langer, die bleef maar scheppen en scheppen. Heerlijk om te zien. 

Fizzy poeder de kersteditie

fizzy winter poeder

Ik maakte fizzy poeder met wat glitters en kerstthee erin. De poeder ging in een bakje en het bakje in een grotere schaal. Nog een schaaltje water met een lepeltje erbij en spelen maar. Vooral Zusje vond dit magisch, ze bleef maar fizzy poeder in het water stoppen. Ik moest tussendoor nog even wat extra’s voor haar maken. Heerlijk. 

Kerstrijst

In de sensory adventskalender had ik kerstrijst gestopt. Witte rijst gekleurd met groene en rode kleurstof. Ik had ze gestopt in een spuitzak, waardoor het eruit zag als een kerstboom.

De rijst deed ik in een bakvorm in de vorm van een kerstboom, daar deed ik nog wat kerstversiering. Het leek een beetje op een echte versierde kerstboom. De kinderen konden de bonen eruit scheppen, omscheppen en er gewoon mee spelen. Vorig jaar deden we deze kerstactiviteit ook al en was het ook een groot succes, vooral bij mijn dreumes toen. Dus je kunt hem ook prima met een dreumes doen.

Kerstdorp in kinetisch zand

Een post schrijven met daarin 5 x sensory kerstactiviteiten kan niet zonder kinetisch zand te hebben genoemd. Kinetisch zand is veruit mijn favoriet sensorische materiaal. 

Ik maakte een kerstdorp met behulp van wat kersthuisjes (die van de AH actie van een paar jaar terug), zand op de grond, kerstboompjes erop en ook wat kerstbonen als extra sensorisch materiaal. 

Meneertje vroeg al snel om zijn constructie auto’s, waarna hij heerlijk ermee heeft gespeeld.
Ik raad je overigens niet aan om bonen en kinetisch zand te mixen, want toen ik het daarna weer ging scheiden vond ik het een rotklusje. Maar het zag er wel heel leuk uit tijdens het spelen. 


Ik kan nog een hoop andere sensory kerstactiviteiten bedenken. Zoals het versieren van een kleikerstboom of kerst ooblek maken. Maar niet genoeg tijd om alles uit te voeren 😉
Doe jij wel eens een sensory activiteit in het thema van een feestdag? Laat me vooral weten wat je dan gedaan hebt in de comments.

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.