5 onmisbare boeken voor een nieuwe mama

Iedere maand schrijf ik een stukje over welke boeken we lezen met….maanden. Maar vandaag doe ik dat net eventjes anders. Want ik heb de boeken waar ik de afgelopen 2 jaar niet zonder had gekund op een rijtje gezet. Noem het ‘welke boeken lezen we met 388 maanden’ of de 5 onmisbare boeken voor een nieuwe mama. 


What to expect when your expecting

Dit boek was tijdens mijn eerste zwangerschap mijn bijbel. Zodra ik wist dat ik zwanger was heb ik hem gekocht en het gaf me zoveel geruststelling toen ik tijdens mijn tweede zwangerschap bloed verloor. Tijdens beide zwangerschappen lag de placenta aan de voorkant en dankzij dit boek wist ik precies welke kritische vragen ik aan de gynaecoloog kon stellen. 

In het boek staat per maand beschreven wat je kunt verwachten, welke symptomen normaal zijn. Doordat het boek geschreven is voor de Amerikaanse zwangere vrouw, staan er ook dingen in die er voor mij niet toe deden. Zoals wanneer je een echo kreeg of wat er tijdens de afspraak met de gynaecoloog gebeurde. Het meeste kwam wel overeen dus dat hinderde mij helemaal niet.

Ik heb gezocht of ik een vergelijkbaar boek vond in het Nederlands, maar deze kon ik helaas niet vinden.

Oei ik groei

Dit vind ik nog steeds een fijn boek. Zeker het eerste half jaar met meneertje heb ik het boek regelmatig opengeslagen. In het boek worden de sprongetjes beschreven. Je weet wel, die sprongetjes waar ik al eerder over schrijf tijdens de helse sprong 9. 

Inmiddels lees ik het een stuk minder, omdat onze kleine meid vooralsnog door de sprongetjes heen springt en het gewoon minder nodig heb. Maar ik had het eerste half jaar met meneertje niet zonder dit boek willen doen.

Baby in een droomritme

Het boek gaat over het krijgen van een slaapritme voor je baby. Toen meneertje nog een baby was, heb ik de eerste maanden dit boek gevolgd en na een maand of 3 sliep meneertje zo goed als door. De overgang van 3 naar 2 slaapjes overdag en van 2 naar 1 hebben we ook met dit boek gedaan. En dat werkte. 

Toen onze kleine meid geboren werd ging ik dan ook vrolijk aan de slag met wat het boek me had geleerd. Rust, ritme en regelmaat hebben de afgelopen maanden hier gedomineerd. Toch lag het allemaal wat ingewikkelder met zusje. Zij doet gewoon waar ze zelf zin in heeft en ondanks alle adviezen uit het boek bleef ze heel veel wakker. Op het moment dat ik een verwijzing naar de kinderarts wilde gaan eisen, sliep ze ineens 3 nachten achtereen door.

Ondanks dat ons kleine meisje nog niet in een droomritme zit, heb ik wel veel aan het boek gehad. Zeker bij meneertje die hierdoor heel snel doorsliep en hele goede dutjes deed overdag. Daarom vind ik het zeker horen in het rijtje 5 onmisbare boeken voor een nieuwe mama.

The montessori toddler – Simone Davies

Dit is mijn huidige bijbel. Het slingert meestal wel ergens in de woonkamer rond of hij ligt op mijn nachtkastje. Ik lees er stukjes uit die maar net nodig zijn. Zo heeft meneertje er een tandje van om te bijten (ik kon de flauwe woordgrap niet negeren) en dankzij dit boek weet ik hoe je daar op een goede manier mee om kunt gaan. Zo geven we hem nu zijn knuffel om in te bijten en mocht het toch een keer gebeuren dan kijken we samen wat de schade is. 

Maar ik lees het ook om te kijken hoe ik meneertje meer zelfstandigheid kan geven, omdat het zeer duidelijk is dat hij dat heel erg nodig heeft. 

Ik vind montessori voor kleine kinderen echt enorm interessant en bij mijn kleine man werkt het goed. Maar ik moet ook eerlijk zijn, dat ik er vooral uithaal waar wij ons fijn bij voelen. We zijn dus zeker geen montessori familie. Absoluut een boek om de zelfstandigheid van je dreumes te vergroten en je huis zo in te richten dat er heerlijk gespeeld kan worden.

Zindelijk maken is kinderspel


Dit is het laatste boek wat ik heb toegevoegd aan mijn collectie. Wij hebben besloten om vanaf 18 maanden echt te gaan starten met potjestraining. Het heeft namelijk alleen maar voordelen. Het doel is om hem nu overdag zindelijk te krijgen. Dit boek gaat ons daarbij helpen. Op aanraden van kennissen heb ik dit boek gekocht en ik ben nu al laaiend enthousiast.


Ik deelde 5 onmisbare boeken voor een nieuwe mama, maar ondertussen staan er nog een stuk of 10 op mijn verlanglijstje. Zo lees ik heel veel goede dingen over het boek ‘the whole brain child’ en het boek ‘How to talk to kids so kids wil listen and listen so kids wil talk’. Ook ben ik aan ‘Mumboss’ begonnen en vind het tot nu toe een aanrader.

Welk boek vond jij de eerste jaren van je kinderen onmisbaar? Ik lees je antwoord graag in de comments.

Veel leesplezier!
Sabine

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.