Dobble 123

Er is natuurlijk niets leuker voor een spellengek dan lekker met haar kinderen een spelletje te spelen. Helaas voor mij moet ik nog een aantal jaar wachten (dat vind ik helemaal niet erg, want wat zijn ze lief als ze zo klein zijn). Ik heb al wel een lijstje gemaakt van spellen die ik samen met meneertje kan gaan spelen zodra hij een jaar of 4 is. Ik deel vandaag de 5 leukste spellen voor kinderen vanaf 4 jaar.

1. Dobble kids

Dobble kids is een vereenvoudigde versie van het normale spel zodat ook de kleinere kinderen mee kunnen spelen. Op iedere kaart staan 6 verschillende dieren. Elke 2 kaarten hebben 1 dier gemeen. Het doel is dan ook als snelste het dier vinden dat overeenkomt. Zoals iedere versie van dobble is ook deze versie op meerdere manieren te spelen.
Op Spiel kwam ik een versie met getallen en vlakke figuren tegen. Deze kon ik als wiskundedocent niet laten staan.

Dobble kids

Ik heb hem overigens gelijk uitgeprobeerd met een kindje van 3 en 6 en dat was een groot succes.  Het kindje van 3 snapte de regels niet helemaal, maar vond het wel leuk om steeds te vertellen (of aan te wijzen) welk figuurtje er hetzelfde was.

2. Carcassonne junior

Ook Carcassonne junior is een vereenvoudigde versie van het normale spel. Op de kaartjes staan wegen met daarop de kinderen van Carcassonne in 4 kleuren. Je gaat landtegels aan elkaar leggen en als een weg is afgebouwd mag je een poppetje in jouw kleur op het kindje in dezelfde kleur leggen. Wie als eerst al zijn poppetjes kwijt is heeft gewonnen.

3. Hoot Owl Hoot

Spelers proberen de uilen terug naar het nest te laten vliegen voordat de zon op komt. Je speelt een kleurkaart en vliegt een uil naar de bijbehorende kleur op het bord toe. Wanneer je een zonkaart hebt, moet je hem spelen en komt de zon een beetje meer op.
Het is een coöperatief spelletje waardoor iedereen wint of verliest. Wel zo fijn want als kindjes nog klein zijn is verliezen soms moeilijk te verteren.
Ik heb het spel nog niet in Nederland gezien, maar hoop dat het snel uitkomt. Wel is hij via Amazon te verkrijgen.

4. Dier op dier

Deze staat op mijn verlanglijstje. Een spel waarbij je simpelweg dieren op elkaar gaat stapelen. Wanneer je al je dieren uit je voorraad hebt opgestapeld win je. Je verliest overigens niet wanneer je de piramide laat omvallen. Dan mag je het gewoon opnieuw proberen, maar horen alle gevallen dieren bij jouw voorraad.
Dier op dier is van producent HABA. Deze maken sowieso hele leuke spelletjes voor kinderen vanaf een jaar of 3.

5. Toren van Pisa, ganzenbord, memorie & andere oudjes

zelfgemaakte memorie met plaatjes uit het zomerboek van de libelle

De spellen die je als ouder vroeger speelde zijn meestal prima spellen om weer spellen. Lekker goedkope oplossing want vaak heb je er op zolder nog wel eentje staan en anders staan er genoeg op de rommelmarkt of kringloopwinkel. Wat ook leuk is om te doen is om zelf een memoriespel te maken. Ik maakte er eentje van plaatjes uit het zomerboek van de libelle. Maar je het kunt natuurlijk ook doen met foto’s van familieleden.


Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.