20 Dreumes activiteiten

Dit artikel staat werkelijk boordevol dreumes activiteiten. Ik deel er niet 5, geen 10, maar 20 activiteiten! Activiteiten om je dreumes lekker bezig te houden. De 20 dreumes activiteiten heb ik allemaal eerder gedeeld op mijn blog of via instagram. Je kunt ze bijna allemaal binnen doen, dus ideaal voor de regenachtige dagen.


20 Dreumes activiteiten

Badje knuffels

Benodigdheden: Een badje en knuffels.

Voorbereiding: Vul een badje vol met de favoriete knuffels van je kindje. Zet je kindje erin en het spelen kan beginnen.

Goed voor de ontwikkeling van de fantasie en creativiteit. Een activiteit die heel erg goed past binnen open-ended play. Je kindje mag zelf bepalen wat hij ermee wilt doen. De activiteit is ook leuk wanneer je kindje al 2 of 3 is. Heb je meerdere kindjes en een groot bad in huis vul dan dat bad met alle knuffels en doe je kinderen in het bad. Zo kunnen ze samen met alle knuffels spelen. 

Pringlesbus & pompons

Benodigdheden: Een grote plastic bus zoals een pringlesbus met plastic deksel, een schaar en pompoms.

Voorbereiding: Knip een aantal openingen in de deksel van de bus zo groot dat er een pompon doorheen kan.

Zet de pringlesbus neer met de deksel erop, strooi wat pompoms ernaast en leg er ook wat bovenop. Doe de eerste keer voor hoe je de pompoms in de bus kunt krijgen en laat vervolgens je dreumes het zelf doen. 

Vergiet schoonmaken

Benodigdheden: Een vergiet met grote gaten en pipecleaners.

Voorbereiding: Pak het vergiet en doe de pipecleaners in de gaten. Je kunt een pipecleaner ook door een aantal gaten rijgen. Geef je dreumes het vergiet en laat hem de pipecleaners er weer uit halen. Zo simpel is het.

Met deze activiteit werk je aan de fijne motoriek van je kindje en tevens wordt je vergiet een keer goed schoon gemaakt 😉

pompons scheppen

Benodigdheden: Pompons, melkpoederschepje (of een koffiepoederlepel) en 2 kleine schaaltjes.

Voorbereiding: Vul 1 schaaltje met de pompons en laat de andere leeg. Leg er het melkpoederschepje bij en doe voor hoe je de pompons uit het ene schaaltje kunt scheppen en over kan brengen naar het andere schaaltje. 

Je dreumes kan nu zelf aan de slag. Mocht het niet lukken, kun je samen het schepje vast houden en het zo een paar keer doen. Of het gewoon nog een paar keer voordoen. En anders is het misschien uitdaging genoeg om de pompons met de vingers over te brengen.

Bevrijd de dieren

Benodigdheden: Speelgoed dieren, plakband, washitape (optioneel) en een tafel of tafelblad.

Voorbereiding: Plak eerst de speelgoed dieren vast met washitape en laat je kindje de dieren weer bevrijden. Plak ze vervolgens vast met plakband en je kindje kan ze nogmaals bevrijden. De washitape is iets makkelijker los te krijgen dan de plakband en daarom goed om eerst eventjes te oefenen. Zeker voor wanneer je een dreumes hebt die snel gefrustreerd raakt.

Iedere keer als er een dier bevrijd is kun je, je kindje aanmoedigen door het geluid van het dier te maken. 
Mocht je nog een extra uitdaging willen dan kun je ze ook verticaal opplakken. Je kindje moet ze dan net even anders los maken.

Feestje met de garde

Benodigdheden: Pompoms, een garde en eventueel een bakje om de pompoms in te stoppen

Voorbereiding: De hele voorbereiding bestaat uit de pompoms in de garde doen. Dat kostte mij 10 seconden werk. Vervolgens zet je, je kleine boef in een stoel en geeft hem de garde.

De bedoeling is dat je kindje de pompoms eruit haalt en eventueel in een bakje stopt. Je kunt zelf laten zien dat hij ze eruit kan pulken.Wat natuurlijk ook kan is ermee zwaaien en slaan. Zo komen de kleurige balletjes er natuurlijk ook uit.

Ballenbad

Benodigdheden: Badje met water en ballen (zoals ballenbak ballen)

Voorbereiding: Vul een badje met water. In de zomer kan dat lekker buiten om af te koelen en bij minder mooi weer is een warm bad binnen heel lekker. Stop vervolgens de ballen in het badje. Zet je dreumes erin en spelen maar.

Hamertje klei

Benodigdheden: Klei en een klein speelgoed hamertje

Voorbereiding: Draai van de klei allemaal kleine balletjes, zo groot als knikkers. Geef je kindje de balletjes en de hamer.

Nu kan je kindje aan de slag met er op los slaan. Net zolang totdat alle balletjes plat zijn en je opnieuw kunt beginnen. 

Eierdoos & wattenstaafjes

Benodigdheden: Eierdoos en wattenstaafjes.

Voorbereiding: Zet de eierdoos op zijn kop en prik per ei een gaatje met bijvoorbeeld een breinaald of kurkentrekker. Zorg ervoor dat de gaatjes niet te groot zijn. Stop in ieder gaatje een wattenstaafje, zodat de kop in de eierdoos zit en het staafje eruit steekt.

Nu kan je dreumes aan de slag. Hij kan de wattenstaafjes naar beneden gaan duwen. Dit gaat in het begin wat stroef, maar al snel gaat dat makkelijker.

Wanneer de staafjes er heel gemakkelijk doorheen gaan en ze niet meer zo goed erboven uit blijven steken kun je de tweede activiteit introduceren.

Maak nu de gaatjes iets groter zodat de wattenstaafjes er makkelijk doorheen gaan. Leg wat wattenstaafjes neer en laat je dreumes ze zelf in het gaatje stoppen.

In de originele post deel ik nog een extra tip voor kinderen die al wat ouder zijn. Zo blijft deze activiteit leuk om te doen.

Jellotaart

Benodigdheden: Jello, plastic ringen en een lege monaverpakking

Voorbereiding: Deze activiteit heeft wat voorbereiding nodig. Begin daarom de dag voordat je deze activiteit wilt uitvoeren. Mix de jello in elkaar volgens het recept op de verpakking. Plak het gaatje van de monaverpakking dicht. Leg wat babyringen in de lege monaverpakking en giet er vervolgens de jellomix over. Zet het in de koelkast en wacht tot de volgende dag.

De volgende dag kun je je kindje voor de jellotaart zetten en hem de babyringen er weer uit laten halen. Hou er rekening mee dat je kindje en de omgeving vies gaat worden. Neemt je kindje af en toe een hapje is dat geen ramp omdat het eetbaar is. Wel vol suiker dus je bent gewaarschuwd 😉

Cupcake vormpjes stapelen

Benodigdheden: Cupcake vormpjes

Geef je kindje cupcake vormpjes en laat zien dat je deze kunt stapelen. Je kunt ze dus in elkaar doen, maar ook op elkaar. Je kunt er ook een piramide mee bouwen. 

Heb je toevallig 2 verschillende kleuren vormpjes, dan kun je deze gebruiken om te leren sorteren. 

Ballen op wc-rollen en keukenrollen

Benodigdheden: Lege toiletrollen en keukenpapier rollen en ballen.

Voorbereiding: Leg de lege rolletjes en de ballen voor je kindje neer. Laat zien hoe je een rolletje neerzet en de bal erop kunt leggen en nu kan je kindje aan de slag.

De ene keer op een hoge koker de bal leggen, de andere keer op een lage. Dit is een hele simpele activiteit, maar voor kinderen wel ontzettend leuk om te doen. Ook kun je eventueel met de ballen en de kokers gaan kegelen. 

Ballenbaan

Benodigdheden: Karton, tape (schilders of washitape), papieren bekertjes en ballen die in de bekertjes passen.

Voorbereiding:Plak de bekertjes aan het eind van de tafel vast met tape. Knip 2 lange stukken karton uit en plak deze met tape op de tafel zodat ze verticaal omhoog staan. Dit is bedoeld om de ballen binnen de baan te houden. Is bij oudere kindjes niet echt nodig.

Laat je kindje op een stoel voor de tafel zitten en de ballen rollen. De bedoeling is natuurlijk om de bal in het bekertje te rollen.

Bevrijd de leeuw

Benodigdheden: een speeltje en rubberen elastieken

Voorbereiding: Doe de elastiekjes om het speeltje (in ons geval de holztiger leeuw).

Vervolgens kan je kindje de leeuw bevrijden van de elastiekjes. Het kan wel even wat oefening kosten, en misschien wat frustratie geven.

Aluminium blokken

Benodigdheden: Houten blokken en aluminiumfolie

Voorbereiding: Pak wat blokken in met aluminiumfolie en stop deze in een mandje of een koffertje. 

Nu kan je kindje ze uitpakken. Dit is eigenlijk de gehele activiteit. Ik heb geluidsblokken gebruikt om er zo een extra sensopatische activiteit van te maken. Maar dat is absoluut geen vereiste voor een succesvol spel.

Verven met water

Benodigdheden: Een bakje met een laagje water, een kwast en gekleurd papier.

Voorbereiding: Leg wat gekleurd papier klaar wat je eventueel vast plakt met washi tape. Zet er een bakje met een klein laagje water en een kwast naast. Zet je energieke dreumes ervoor en laat een keertje zijn wat de bedoeling is. 

Banaan pellen

Benodigdheden: een banaan (en een mes)

Voorbereiding: Snijdt de banaan met schil eraan in stukjes. Maak een snee in de schil zodat je alvast een beginnetje maakt.

Nu kan je dreumes zelf de banaan pellen. Een keertje voordoen is wel zo fijn.

Klei met stokjes

Benodigdheden: Klei, cupcake vormpjes & stokjes

Voorbereiding: Doe wat klei in de cupcakevormpjes en steek er alvast een paar stokjes in. Leg de overige stokjes naast de cupcake neer.

Nu kan je dreumes zelf de stokjes erin prikken en ze er weer uithalen. Dit kan zeer geconcentreerd gaan. 

In de originele post kun je lezen hoe je zelf klei kunt maken.

Krijtkunst

Benodigdheden: Schilderstape en krijt

Voorbereiding: Maak met schilderstape een groot vlak op de stoep of de muur. Trek vervolgens met de schilderstape willekeurig lijnen door het vlak.

Je dreumes kan nu de vlakken vol gaan krijten. Je zult zelf zeker moeten helpen om alles vol te krijgen, maar dat werkt heerlijk therapeutisch kan ik je vertellen. Deze activiteit is trouwens ook heel leuk met peuters en kleuters.

Kussenberg

Benodigdheden: Grote kussens (zoals van een loungeset of bank), speelkleden en een heel groot kleed.

Voorbereiding: Maak met alle kussens een hele grote berg. Leg daar het kleed overheen en zorg dat alle kussens onder het kleed zitten. Leg om de berg de speelkleden heen, zodat er bij ongelukjes relatief zacht gevallen kan worden. 

Blijf in de buurt terwijl je dreumes klimt en rolt en zijn eigen fantasiespel bedenkt. 


Ik hoop dat je de week iets gemakkelijker doorkomt nu je deze 20 dreumes activiteiten hebt gelezen.

Mocht je me nog niet volgen op instagram, zou ik het leuk vinden als je dat alsnog doet. Daar deel ik wekelijks een aantal speeltips. Ik hoop je daar ook te zien.

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.