Wanneer je net als ik teveel tijd besteedt op instagram en je daar het sensopatisch spelen ziet, kun je misschien denken dat sensory play best ingewikkeld en duur is. Maar dat hoeft helemaal niet. Het kan heel simpel en vrijwel gratis.
Natuurlijk kijk ik soms ook jaloers naar al het prachtige speelgoed dat gemaakt is voor sensopatisch spelen. Heel veel mooie houten bakken voor het kinetisch zand en mooie houten schepjes of bioplastic stekers. Mijn wishlist hierin is bijna oneindig, maar helaas mijn bankrekening niet. Daarom deel ik tips om te besparen op sensopatisch spelen. 


Besparen op sensopatisch spelen: Sensorisch materiaal

1. Voorraadkast

Dit is misschien wel de makkelijkste manier om te besparen. Sensopatisch materiaal heb je namelijk vaak gewoon in huis. Het merendeel van mijn sensory materiaal komt gewoon uit de voorraadkast. Dus check je voorraadkast op eten dat je eventueel kunt gebruiken. En vergeet vooral niet dat water ook heerlijk is met sensory play, beetje kleurstof erin voor dat extra beetje magie. 

Favorieten uit de voorraadkast:

  • Rijst (eventueel gekleurd met wat kleurstof)
  • Bonen
  • Pasta
  • Mais

2. Maak het zelf

Heel veel sensory materiaal kun je gewoon zelf maken. Klei, kinetisch zand en bijvoorbeeld klei zijn in een handomdraai gemaakt. En vaak heb je de ingrediënten daarvoor gewoon in je voorraadkast staan. Heel eerlijk is het vaak wel wat meer gedoe dan gewoon kopen. En niet ieder recept is een succes. Zo wilde ik ooit eetbare klei maken, maar dat werd meer slijm. Kinetisch zand, zelf maken is me ook nog steeds niet gelukt. Maar op internet zijn er genoeg recepten te vinden. Ik gebruik het liefst pinterest in mijn zoektocht naar nieuwe recepten. 

Mijn favorieten recepten:

3. Ga naar de supermarkt/toko

In de supermarkt of toko kun je heel veel sensopatisch materiaal vinden. Zo gebruik ik jello pakjes voor heerlijk glibberig spel en tapioca balletjes zijn een perfect alternatief voor orbeez. Zeker in de toko vind ik vaak etenswaar wat ik niet ken dat zich perfect leent voor sensopatisch spelen. 

4. Gebruik verpakkingsmateriaal

Pakketjes met verpakkingsmateriaal erin vind ik geweldig. Zo word ik heel blij van verpakkingsmais dat een prima alternatief is voor playmais en ook van bubbeltjesplastic worden mijn kinderen heel blij. Denk ook aan pakketjes met van die papieren slierten, waarbij je moet zoeken of er nog meer in zit. Dat alleen al is een hele sensorische activiteit. 

5. Koop tweedehands

Natuurlijk kan ik makkelijk zeggen dat je klei prima zelf kunt maken, maar laten we eerlijk wezen wie heeft daar nou altijd zin in? Ik niet. En datzelfde geldt voor kinetisch zand. 

Maar even op marktplaats speuren en je kunt vaak bijna ongebruikte pakketten voor een prikkie krijgen. Zo heb ik vorig jaar een pakket met play-doh gekocht voor 10 euro, waarbij ik heel veel ongebruikte klei kreeg. 

Besparen op sensopatisch spelen: hulpmiddelen

Met sensopatische hulpmiddelen bedoel ik eigenlijk alles wat je gebruikt wat zelf niet perse sensory materiaal is. Dus schepjes, mallen of die mooie houten bakken waar ik het eerder over had. 

6. Kijk in je keukenkastjes

Natuurlijk zou ik het liefst van die prachtige houten bakken hebben om het kinetisch zand in te doen. Om nog maar te zwijgen over de prachtige houten rollers, stempels, schepjes en schaaltjes die ik op instagram voorbij zie komen. Maar zoals ik al eerder schreef is mijn bankrekening niet oneindig en dus is besparen op sensopatisch spelen bijna een sport geworden. Bovendien kan ik het niet echt rechtvaardigen om 40 euro aan een houten speelbak uit te geven. 

Favorieten uit de keuken:

  • Ovenschalen (ipv de mooie houten bakken)
  • Schaaltjes (ipv de mooie houten bakjes en schaaltjes)
  • Koffielepels of melkpoederschepjes (ipv houten schepjes)
  • Muffintray 
  • Koekvormpjes (ideaal voor bij het spelen met klei)

Kijken in de keukenkastjes is ook een heel goed idee, wanneer je op vakantie bent. Ik neem regelmatig klei en orbeez mee op vakantie. Orbeez (soort waterparels) nemen heel weinig ruimte in en op vakantie is altijd wel een teiltje, grote pan of emmer te vinden. En voor het spelen met klei gebruik ik op vakantie gewoon lepeltjes en mesjes. Schoteltjes en kopjes erbij zodat er met de klei echte theekransjes kan worden gemaakt 😉

7. Kringloopwinkel

Wil je wel mooie houten schepjes en bakjes dan is mijn advies om naar de kringloopwinkel te gaan. Ik heb daar echt al prachtige houten of bamboe schaaltjes gevonden en ook al wat houten lepels. Sauslepels en notenlepels zijn echt pareltjes om naar uit te kijken in de kringloopwinkel. Maar ook trechters, bakblikken in bijzondere vormen of koekvormpjes zijn leuk om in de kringloopwinkel op de kop te tikken voor een paar centen. 

8. Koop tweedehands via marktplaats

Mijn kinderen spelen heel graag met play-doh. Ik kocht ooit het play-doh keukentje tweedehands en dat is misschien wel de beste tweedehands koop ooit, want hier wordt zo waanzinnig veel mee gespeeld. Bij die set zaten ook deegrollers, vormpjes, stempels en nog veel meer plastic meuk. Zie je dus een mooie play-doh set kijk dan vooral even op marktplaats of hij daar niet voor een mooier prijsje wordt verkocht. Dit geldt niet alleen voor play-doh spelen maar ook voor speelgoed wat je gebruikt bij kinetisch zand bijvoorbeeld. En zo heel af en toe staat zo’n mooie instawaardige houten bak ook voor een kleiner prijsje op marktplaats. 

9. Afval

Hergebruik je afval en dan heb ik het niet over je gft 😉 Van kleine pringelsbusjes maak je gemakkelijk wat geluidenbuisjes en glazen potten gebruik ik graag om mijn sensopatisch materiaal in te bewaren. Ook in plastic bakjes van de afhaalchinees zit bij ons sensory materiaal zoals rijst of kinetisch zand. 

10. Decoratie

Heel veel decoratie is perfect om te gebruik als speelmateriaal. Zo zijn de kersthuisjes van de AH actie van een paar jaar terug ideaal om te gebruiken als je een winterlandschap wilt maken. En misschien hangt er bij jouw oma wel een letterbak aan de muur met allerlei mini voorwerpen. Deze voorwerpen zijn vaak perfect om te gebruiken bij sensopatisch spelen. Mijn oma had vroeger van die gietijzeren mini kelkjes erin staan bijvoorbeeld. Achteraf had ik deze heel graag overgenomen, maar daar heb ik helemaal niet aan gedacht. Maar ook kleine houten diertjes of poppetjes passen goed in het spel. Zeker wanneer je een sensopatische speelwereld wilt maken. 

Maar denk ook aan dennenappels en eikeltjes om bijvoorbeeld afdrukken te maken in kinetisch zand of klei. 

11. Speelgoed

Spelen met kinetisch zand doen we vaak met schepjes van de playmobil en kleine bulldozers uit onze auto collectie. Duplo dieren zijn perfect voor het spelen in water of modder. We maakten ook al eens zeemeerminnen met klei en playmobil poppetjes. Ik zie in heel veel doodnormale spulletjes speelgoed voor sensory play. Ik snap heel goed dat niet iedereen dat ziet, maar gebruik je fantasie en creativiteit. En lukt dat niet volg me dan vooral even op instagram waar ik mijn creativiteit en fantasie deel. Ik probeer zowel hier als op mijn instagram, ook altijd opties te laten zien die je met een klein budget uit kunt voeren. Je hoeft vaak helemaal geen nieuwe dingen te kopen, maar gewoon even goed rondlopen en kijken in je eigen huis 😉

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.