Spelen met mijn zoontje is één van mijn favoriete dingen. Hoe ouder hij wordt hoe makkelijker het is om spelletjes te bedenken die we samen kunnen doen.
Ik geef vandaag 10 speeltips voor je baby van 6 – 9 maanden. Mocht je zelf opzoek zijn naar ideeën dan heb ik 10 speeltips voor je die hopelijk net zo succesvol bij je zijn als dat ze bij mij waren.

Kiekeboe spelen

Kiekeboe is op deze leeftijd een erg geliefd spelletje. Je kunt het op verschillende manieren spelen. Ik geef een aantal variaties.

Je kunt een hydrofieldoek op je baby leggen en dan steeds vragen “waar ben je?” Zodat hij zelf de hydrofiel van zichzelf aftrekt. En wanneer hij dat doet natuurlijk erg blij reageren.

Je kunt jezelf onder de hydrofieldoek verstoppen en dan steeds vragen “waar is mama?” Je baby kan dan de hydrofieldoek van je aftrekken, mocht hij dit niet doen doe je het gewoon zelf. Wanneer je tevoorschijn komt roep je natuurlijk ‘kiekeboe’.

Speelgoed verstoppen onder de hydrofieldoek. Vooral speelgoed wat je baby op dat moment erg leuk vindt werkt erg goed. Je laat hem zien hoe je het speelgoed verstopt en wacht vervolgens af of hij het gaat zoeken.

Samen stapelen

stapelbekers

In deze fase vinden baby’s het vooral leuk om dingen om te laten vallen. Hoewel ik de activiteit samen stapelen noem, is het eerder dat jij blokken of bekers stapelt en je baby ze mag omgooien. Met heel veel plezier gooien ze dan de grote stapel om. Ik vond het prachtig om het gezichtje van meneertje te zien, die er dan mega trots uit zag.

Alles uit een kast/lade/doos laten halen

Stop allerlei verschillend speelgoed in een kast/doos/lade en geef hem de tijd om zelf te ontdekken wat er in zit. Niets leukers om al het speelgoed eruit te halen en te laten vallen. Vooral speelgoed dat lawaai maakt. Denk hierbij niet alleen aan gewoon speelgoed maar ook aan pollepels, pannen, doosjes etc.

Meedoen met liedjes

Zing wat liedjes waar bewegingen bij horen zoals ‘in de maneschijn’. Pak de handen van je baby en doe met de handen de bewegingen voor. Het zal hem nog niet lukken om alle gebaren na te doen, dat is nog een beetje lastig. Maar soms lukt één gebaar wel. Liedjes zingen is sowieso erg leuk voor je baby. Je zult zien dat hij hier op reageert.

Boekjes lezen

Samen naar een boekje kijken kan echt een rust momentje zijn. Ik merkte dat meneertje in deze periode steeds meer op ontdekking ging en het fijn vond om af en toe even tot rust te komen bij mij op schoot. Dan gingen we samen een boekje lezen. In het boekje wees ik dan de dieren aan en vertelde hoe zo’n dier heette en wat voor geluid het dier maakt. Heerlijk vond hij dat.
Wil je graag een nieuw boek kopen voor je baby? In mijn post over babyboeken vind je een aantal aanraders.

Samen fietsen

fietsen met baby

Ergens tussen de 6 en 9 maanden gaat je kindje zelf rechtop zitten. Wanneer hij dit kan, kan hij op de fiets. Fietsen is echt een favoriete activiteit van mij en meneertje. Meneertje geniet er enorm van als hij voor op de fiets zit en de wind door zijn haartjes voelt gaan. Ik hoor hem dan geluidjes maken van plezier. Ook vindt hij het leuk om alles om hem heen in zich op te nemen.

Babyzwemmen

Babyzwemmen

Je kunt natuurlijk veel eerder gaan babyzwemmen. Wij zijn pas echt naar babyzwemmen gegaan toen meneertje een maand of 6 was. Eerder hebben we wel met hem gezwommen met behulp van de baby float. In het zwembad bij ons in de buurt houden ze babyzwemlessen waar je onder begeleiding allerlei verschillende spelletjes met je baby in het water doet. Echt heel erg leuk. Ik vond meneertje pas groot genoeg voor deze activiteiten toen hij een maand of 6 was. Helaas hebben we het baby zwemmen ook weer snel op gegeven vanwege mijn bekkenpijn. Maar het is absoluut een aanrader om te doen.

Wandelen met je baby

Lekker met je baby wandelen met zijn gezicht richting de wereld in plaats van richting jou. Dit kan terwijl hij in een draagzak of kinderwagen zit. Laat hem lekker kijken naar de wereld en de wereld op deze manier ontdekken.

Spelen met eten

spelen met eten

Wij hebben een soort tussenvorm van de rapley methode aangehouden. Dat wil zeggen dat onze zoon wel degelijk gepureerd eten kreeg voordat hij 6 maanden was. En vanaf dat hij goed rechtop in de stoel kon zitten kreeg hij ook echt stukken eten. Met de stukken eten ging meneertje vanzelf ook een beetje spelen. Want hij wilde natuurlijk ontdekken wat het was, hoe het rook hoe het voelde als hij erin kneep en wat ermee gebeurt als je het op de grond laat vallen. Het geeft wat troep, maar ook geweldige foto’s.

Stoeien op bed

Stoeien is misschien niet helemaal het juiste woord, maar een beter woord kon ik niet bedenken. Meneertje zijn favoriete activiteit toen hij tussen de 6 en 9 maanden was, was veruit stoeien op het grote (ons) bed. Ik “gooide” hem dan op bed en ging naast hem liggen. Meneertje ging vervolgens rollend en tijgerend over het bed heen. Ik ging hem dan kietelen en knuffelen, terwijl hij over me heen probeerde te klimmen of me aanviel (lees hapte in mij). De grootste lol dat hij dan had.
Veruit mijn favoriete momentjes met hem. Nu hij bijna 11 maanden is, doen we deze activiteit nog steeds en ik kan me niet voorstellen dat we dit over 3 jaar niet meer doen.

Dit waren mijn tien tips. Mocht je nog meer inspiratie willen kun je ook even kijken bij het artikel dat ik schreef over het leukste speelgoed voor een baby van 6 – 9 maanden.
Ik wens jullie veel speelplezier!

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.