10 leukste bordspellen voor 2 spelers

We zijn door het coronavirus verplicht om onze sociale contacten tot een minimum te beperken. En dat houdt eigenlijk in, dat ik voornamelijk thuis ben samen met mijn man en kinderen. Perfecte tijd om eens wat bordspelletjes te doen, die ideaal zijn om met zijn tweeën te spelen. 
Dus in plaats van één bordspel van de maand te noemen, noem ik er dit keer 10. Namelijk de 10 leukste bordspellen voor 2 spelers.


10 leukste bordspellen voor 2 spelers.

Santorini

2-4 spelers, 8-99 jaar, 25 minuten

Santorini is gemaakt om met 2 spelers te spelen, maar er zijn spelregels bijgevoegd voor 3 en 4 spelers. De maker van het bordspel Santorini heeft goed naar het Griekse eiland gekeken en zo de huisjes met de blauwe koepeltjes gebruikt voor dit strategische spel.

Je kunt een eenvoudige versie spelen zonder goden krachten. De spelregels zijn dan simpel en zo uitgelegd. Een tikkeltje ingewikkelder (en daarom uitdagender) is wanneer je met de godenkrachten speelt. Dankzij de godenkrachten is het een spel dat een grote herspeelbaarheid heeft.

Patchwork

2 spelers, 8-99 jaar, 15 minuten

Patchwork staat nog op mijn verlanglijstje, omdat het echt een spel is voor 2 spelers. Ook duurt het kort, waardoor het ideaal is om even tussendoor te spelen. Wij speelden op Spiel de spellenbeurs in Duitsland en dat was echt een leuk potje. Je wist eigenlijk tot het eind van het spel niet wie er ging winnen en dat maakte het extra spannend. 

Tijdens het spel moet je het speelveld vullen met een soort tetrisachtige tegeltjes. Je doet dit terwijl je rekening houdt met het aantal knopen dat het kost en hoeveel tijd het kost. Degene met het meeste aantal knopen en het minste aantal lege vakjes wint het spel.

Azul

2 -4 spelers, 8-99 jaar, 30-45 minuten

Azul spelen wij even vaak met zijn tweeën als met zijn drieën. Het is een mooi vormgegeven spel en biedt voldoende uitdaging om het meermaals te willen spelen. 

In azul worden alle spelers tegelzetters in het mooiste paleis van Portugal. Je vormt patronen met de tegels om het paleis te versieren. Met deze patronen kun je extra punten scoren. 

Exit het spel bijvoorbeeld het geheime lab

1-4 spelers, 12 – 99 jaar,  45-90 minuten

Exit het spel is een soort escape room. Je gaat samen zo snel mogelijk proberen te ontsnappen uit in dit geval een verlaten hut. Samen probeer je om binnen 90 minuten alle puzzels op te lossen en de codes te breken. Lukt dit dan ben je tijdig ontsnapt uit het geheime lab. Ik heb het spel één keer met 4 spelers gespeeld en vond het dan lastig dat je soms op andere moest wachten. Ook werd het overleggen hierdoor langer en ik verdwijn dan steeds meer naar de achtergrond, waardoor het spelletje voor mij niet echt leuk is. Licht vast aan mijn peopleskills, maar ik vind dit spel daarom met 2 personen een stuk leuker en meer in evenwicht. Gewoon samen puzzelen.

Carcassonne

 2 tot 5 spelers, 7-99 jaar, 35 minuten

Carcassonne is echt zo’n spel dat in dit lijstje met 10 leukste bordspellen voor 2 spelers moest, maar in heel veel andere lijstjes ook staat. Carcassonne is namelijk echt zo’n spel dat eigenlijk altijd wel goed te spelen is. Met 2 spelers minstens net zo leuk als met 4, misschien wel leuker doordat je sneller aan de beurt bent.

Tijdens het spel carcassonne zijn de spelers landheren. Om de beurt leg je een landtegel neer waardoor langzaam het speelbord ontstaat. Wanneer je een landtegel hebt neergelegd bepaal je of je daar een horige op wilt zetten. De horigen zorgen ervoor dat je punten kunt scoren. Je scoort punten zodra de weg, stad of klooster waar de horige op staat is afgebouwd. 

Machiavelli

2 – 8 spelers, 10-99 jaar, 30 minuten

Hoewel je Machiavelli met 8 spelers kunt spelen, heb ik het nog nooit met een ander gezelschap dan alleen met mijn man gespeeld. Of het leuker is met een groot gezelschap, kan ik dan ook niet zo goed inschatten. 

In het spel neem je in het geheim een rol aan die staat op één van de kaarten (in het 2 speler spel krijg je 2 rollen). Deze rol geeft je een speciale eigenschap. Deze eigenschap kan je helpen met je stad bouwen of je tegenstander dwars zitten. Het doel is om zo snel mogelijk een stad te bouwen. 

Mocht je Machiavelli willen aanschaffen, raad ik de deluxe editie aan. Deze heeft een uitbreiding die voor net iets meer variatie zorgt. 

Ticket to ride nordic countries

2-3 spelers, 8-99 jaar, 60 minuten

Wij zijn dol op ticket to ride en spelen het heel graag met anderen. Maar deze versie spelen we het liefst met zijn tweeën. Het kan wel met 3 spelers, maar dat maakt het wat druk op het bord. 

Spelers moeten de routes op hun bestemmingskaarten volbrengen. Dit doe je door je treinen op een route tussen 2 steden te claimen. Hiervoor moet je treinkaarten verzamelen. Je mag de route volzetten met je eigen treinen wanneer je de juiste kaartencombinatie hebt. De routes leveren je punten op. Degene met de meeste punten wint.

Agricola (2 speler variant)

2 spelers, 10-99 jaar, 30 minuten

Eerlijk gezegd heb ik de 2 speler variant nooit gespeeld, wel de gewone versie en die vind ik heel erg leuk. Je gaat zelf een boerderij bouwen en daarbij vee houden en stallen bouwen. Hoe groter je boerderij des te meer punten je uiteindelijk krijgt. Het spel is een worker placement spel. De gewone variant is niet helemaal in balans, wanneer je het met zijn tweeën speelt en deze “problemen” zijn opgelost in de 2 speler variant. 

Helaas is deze versie niet meer te koop. Wel kun je ze tweedehands vinden via marktplaats of de gewone versie kopen.


Lees ook:


Kingdomino

2-4 spelers, 8-99 jaar, 20 minuten

Hoewel we kingdomino ook met 3 of 4 spelers spelen, vind ik het een heel leuks spel om gewoon met zijn tweeën te spelen. In kingdomino speel je domino, maar dan net een beetje anders. Je bouwt namelijk een koninkrijk door steeds tegels aan te leggen. De tegels leg je aan met de bekende domino regels. Op de tegels staan kronen. Je scoort punten door het aantal kronen te vermenigvuldigen met het aantal stukken landschap. Wie de meeste punten heeft wint. 

Pandemic

2-4 spelers, 10-99 jaar, 45 minuten

We zitten midden in een Pandemie door het coronavirus. Dit spel gaat precies daarover. Er is een pandemie en je gaat samen met je medespelers ten strijde tegen 4 dodelijke ziektes. Dit doe je door de golf in te dammen (#flattenthecurve) en door het ontwikkelen van medicijnen. Het is een coöperatief spel waardoor je dus samen tegen het bord speelt. 


Ik kan de lijst zo nog aanvullen met een aantal klassieke spellen, die bij ons ook nog regelmatig op tafel komen. Zo blijven scrabble, yahtzee, jenga en rummikub hartstikke leuke spellen om te spelen. En daar kun je eigenlijk ook nooit fout mee gaan. 

Dit waren mijn 10 favoriete bordspellen voor 2 spelers. Welk spel speel jij vaak met z’n tweeën? Ik lees je antwoord graag in de reacties. 

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.